Obilniny majú vysokú biologickú hodnotu - sú nielen rýchlym zdrojom energie, ale aj ľahko stráviteľnou potravou. Sú zložené z obalu, jadra a klíčkov. Pšenica je dôležitá obilnina, potravinárska aj cestovinárska, ktorá je denne s obľubou konzumovaná ľuďmi na celom svete.
Pšenica sa pestuje viac ako päťtisíc rokov. Približne dve tretiny produkcie sa využíva na ľudskú výživu, zvyšná tretina slúži na osivo a krmivo pre zvieratá. V celosvetovom meradle je táto rastlinná bielkovina v objeme ročnej produkcie na druhom mieste – medzi kukuricou a ryžou.
Zrná pšenice obsahujú od dvanásť do dvadsaťpäť percent bielkovín, podľa druhu. Ďalej obsahujú vitamín A, B, C a minerálne látky – zinok, vápnik, fosfor a horčík. Okrem múky sa zo pšenice vyrába aj krupica, vločky a iné výrobky. Celosvetovo obľúbeným jedlom zo pšenice sú okrem chleba a pečiva aj cestoviny. Pšeničné cestoviny sú vhodné nielen k príprave chutného obeda, ale aj ľahkej večere. V kombinácii s rôznymi omáčkami, ochutené kvalitným syrom a obohatené zeleninou spĺňajú parametre racionálnej výživy.
Vyskúšajte skvelé recepty
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
Od desiatich rokov Monika vyrastala ako polosirota. Mamička jej skonala v náručí... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi. Talent, hlas, mikrofón a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...