brigit.sk
Smutný život žijú tí, ktorí sa nevedia povzniesť nad minulosťou, nežijú v prítomnosti a z budúcnosti majú obavy.
Dnes je 27 januára 2025 04:37
Meniny má: Bohuš
e-mail:        login:        heslo:        vek:       
e-mail:        heslo:       
new Oslabená imunita
GASTRO 1.1.2017  |  autor: FELICITAS
Sladkovodné ryby

Sladkovodné ryby

Existuje niekoľko desiatok tisícov druhov rýb a tie sladkovodné sa pomerne často vyskytujú na našich tanieroch. Vari najznámejším druhom u nás je kapor, pstruh, štuka, sumec, zubáč alebo úhor a receptov na ich spracovanie je viac ako dosť.

Sladkovodné ryby

Rybie mäso je cenným zdrojom výživy - je veľmi ľahko stráviteľné a má mnoho pozitívnych účinkov na zdravie. Rybie mäso má nízky obsah tuku a vysoký obsah kvalitných bielkovín. Je bohaté na vitamíny B a D, tiež na minerály - fosfor, jód, vápnik a na omega-3 mastné kyseliny. Tepelná úprava rybieho mäsa je rýchla a jednoduchá, či sa rozhodnete pre kapra, pstruha, šťuku, sumca, zubáča, úhora alebo pre ktorúkoľvek inú rybu. Netreba zabúdať na to, že mnoho odborníkov na zdravú výživu odporúča ryby zaradiť do našich jedálnych lístkov aspoň dvakrát týždenne.

Králi rybníkov

Kaprom sa najviac darí v bahne a v znečistených vodách. Sú nazývaní kráľmi rybníkov, nakoľko tento druh rýb je považovaný za naše najznámejšie chovné ryby. Ich mäso je bohaté na bielkoviny a špeciálne na vitamín B12. Obsahuje aj relatívne vysoké množstvo draslíka. Nakoľko ryby majú všeobecne nízky obsah tuku a nízku kalorickú hodnotu, sú vhodné aj do diétneho jedálnička.

Spôsoby prípravy

Mäso z rýb je možné nielen vyprážať, ale aj piecť, dusiť, grilovať a zapekať. Vynikajúco chutí marinované. Nielen z kapra, ale aj zo pstruha, šťuky, sumca, zubáča a úhora je možné pripraviť netradičné rybie pokrmy - guláše, ragú, karbonátky či paštéty. V modernej gastronómii sme stále častejšie svedkami aj toho, že sa rybie mäso používa k príprave špízov, pridáva sa na pizze či do rôznych druhov placiek. V studenej kuchyni sa ryby môžu pridávať aj do šalátov, ktorým dodajú originálnu chuť.


Tiež by vás mohlo zaujímať

 

Ryby s bylinkami

Pečené rybie plátky

Kapor so šampiónmi

POZÝVAME VÁS

SALÓN TANIA
Cieľom salónu TANIA je spokojnosť zákazníka, aby nielen dobre vyzeral, ale sa aj dokonale... viac...
SALÓN LUCIA
Kozmetický a kadernícky salón Lucia poskytuje kvalitné služby od roku 2000. Salón je vybavený... viac...
RELAX MASÁŽ
Masážny salón RELAX MASÁŽ ponúka kvalitné služby za prijateľné ceny. Relaxácia je... viac...

STAR LIFE

HARRIS A CHARITA

HARRIS A CHARITA

STAR LIFE autor: CELESTA

Hudobník Calvin Harris sa často a rád venuje charite. Koncertoval za... viac...

LEGENDÁRNE SPICE GIRLS

Pamätáte si ešte na legendárnu anglickú dievčenskú... viac...

KRÁĽ POPU

KRÁĽ POPU

STAR LIFE autor: DERO

Hoci je Michael Jacskon už niekoľko rokov po smrti, stále má svojim verným... viac...

INTERVIEW S OSOBNOSŤOU

GABRIELLE BERNÁTOVÁ
Od detstva bola Gabrielle Bernátová jeden z tých knihomoľov, ktorí čítajú knihy všade. A... viac...

SKUTOČNÉ PRÍBEHY

SIMONA

Simona ovdovela mladá, nemala ani tridsiatku. Na dlhé obdobie úplne stratila... viac...

SPEKTRUM

V rovnováhe

V rovnováhe

TRENDY autor: MAAT

Na vývoj ľudskej imunity vplýva množstvo faktorov - od zdravej výživy, cez pohyb na čerstvom... viac...
Zapekaný zeler so syrom

Suroviny: stonkový zeler, tvrdý syr, smotana, vajcia, soľ, mleté čierne... viac...

NA KAŽDÝ DEŇ

NA KAŽDÝ DEŇ

Tipy a triky autor: BRIGIT.SK

Umývanie okien sa začína pri žalúziách. Pokiaľ by ste začali rovno sklenými výplňami,... viac...
KTO HĽADÁ, NÁJDE
Kamkoľvek ideš, vezmi so sebou svoje srdce viac...

Listáreň

Pán Štefan: Chválim a ešte raz chválim - toľko múdrych a pozitívnych myšlienok v sprievode perfektných fotografií – vyjadrujem najvyššiu známku spokojnosti, stály čitateľ Štefan Filo ... viac
Pani Margita: Stránky Brigit.sk ma veľmi zaujali, už od prvého príspevku, ktorý som si na nich prečítala. Vysoko hodnotím nádherné citáty, krásne a moderné obrázky a všetko poučné aj zábavné, čo ponúkate. Zostaňte takí, akí ste a určite si vždy na Vás rada kliknem! Gita Jančeková ... viac
BRIGIT.SK: Milí naši priaznivci, zverejňujeme výhercov súťaže na FB o tri elektrické žehličky. Sú nimi naši čitatelia: Eva Petrujová, Hanička Szabova a Evka Demianová, ktorým srdečne gratulujeme a s ostatnými sa už teraz tešíme na ďalšiu súťaž. ... viac
BRIGIT.SK: Milí čitatelia, radi zverejňuje výhercu FB súťaže o prístroj PLAY na výrobu perlivej vody, v hodnote 84,99 EUR, od spoločnosti SodaStream, ktorou je Anna Krčmárová. Výherkyni gratulujeme a s ostatnými sa už teraz tešíme na stretnutie v ďalšej súťaži! ... viac
Pani Otília: Tieto stránky sú pre mňa zaujímavé, zábavné, aj poučné. Prajem vám veľa úspechov a skvelých nápadov do ďalšieho obdobia, Vaša čitateľka Otília Bačová ... viac
brigit.sk
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY
ŠPANIELSKA DIVA

ŠPANIELSKA DIVA

Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...

PETER KRAJČOVIČ

PETER KRAJČOVIČ

Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi.... viac...

ELENA VACVALOVÁ

ELENA VACVALOVÁ

Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...

FACEBOOK
KONTAKT A INZERCIA
INFOLINKA: 0917 910 953
E-mail: skbrigit@gmail.com
FAKTURAČNÉ ÚDAJE
Beňadická ul., Bratislava
IČO: 31 791 565
DIČ: 1024882408

KONTAKTY
Mobil: 0917 910 953
E-mail: skbrigit@gmail.com

Údaje v článkoch majú výlučne informačný charakter a autori nepreberajú zodpovednosť za ich nesprávnu interpretáciu. Informácie o výživových doplnkoch alebo rastlinách a ich všeobecnom požití nesmú byť považované za výživové a zdravotné tvrdenia podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 z 20. decembra 2006.

Pokiaľ nie sú fotografie v článkoch inak označené, pochádzajú z fotobanky Shutterstock, Depositphotos a Pexels.
© 2025 Brigit.sk. All right reserved.