Káva je predmetom diskusií labužníkov, inšpiruje vnemy konzumenta, vie uspokojiť chuťou aj vôňou. Ľudským zmyslom poskytuje očarujúci pôžitok a navyše, vytvára nenapodobiteľnú atmosféru pohody a dobrej nálady. Kvalitu kávy je možné posudzovať podľa mnohých kritérií - podľa typu, vzhľadu a farby, cez chuť, kyslosť a vôňu, až po vek. Najdôležitejšie sú však vždy vlastné preferencie.
Široká paleta
Ročne sa na všetkých plantážach sveta vyprodukuje okolo šesť miliónov ton kávy - nespočetné množstvo rozličných druhov a odrôd, pričom každá z nich má svoju špecifickú charakteristiku. V širokej škále sú zastúpené kávy od ľahkých po silné, od sladkých po kyslé - stačí si len správne vybrať. Je mnoho krajín, ktoré sú pestovaním kávy významné a povestné - spomeňme Kolumbiu, Ugandu, Brazíliu, Etiópiu, Indonéziu, Guatemalu, Mexiko, Hondurase, Salvádore, Zimbabwe, Pobrežie Slonoviny a iné. Vlastný zber zŕn - plody kávovníka, sa prevádza buď pásovým trhaním alebo výberovým trhaním, čo je kvalitnejšia alternatíva.
Vysoká kvalita
S kávou je to podobne ako s vínom. Od jej pôvodu, spôsobu pestovania a spracovania závisí nielen jej aróma a chuť, ale aj celková kvalita. Vysokú akosť reprezentuje káva Arabica, ktorá predstavuje až okolo dvoch tretín celosvetovej produkcie kávy. Najkvalitnejšie zrná tejto odrody sa pestujú v nadmorských výškach od 1500 metrov nad morom. Tieto kávové zrná sú hustejšie a tvrdšie, ich chuť je výraznejšia a preto sú na trhu aj viac cenené.