Kvalitný syr dokáže potešiť chuťové bunky každého gurmána. Je mnoho svetových syrových impérií, ktoré vyrábajú tie najlahodnejšie syry. Okrem Švajčiarska a Holandska medzi syrové veľmoci patrí aj Taliansko a Francúzsko.
Švajčiarsko, Holandsko, Taliansko a Francúzsko sú právom považované za syrové impériá, čo však neznamená, že Slovensko nemá dobré a chutné syry. Medzi naše pýchy určite patria ovčie syry a ovčie špeciality, kozie syry a kozie špeciality, no aj mnohé výrobky z kravského mlieka, najmä dlho zrejúce syry. Len skutoční milovníci syrov vedia, akým gurmánskym zážitkom je ochutnať čerstvý hrudkový syr, oštiepok, parenicu či korbáčik priamo na salaši, no rovnako vedia oceniť aj taliansky parmezán či francúzsky camembert.
Syr Parmigiano Reggiano, známy ako parmezán, predstavuje najtypickejší taliansky syr s príjemnou pikantnou arómou. Jeho doba zrenia sa pohybuje od štrnástich mesiacov až po štyri roky. Mascarpone - čerstvý, mäkký syr z kravskej smotany, má svoj domov v Lombardsku. Mimoriadne jemný a sladký syr sa radí k tvarohovým syrom a jeho výroba je podobná výrobe jogurtu. Mozzarella je porcelánovobiely parený syr jemnej lahodnej chuti. Pravá mozarella - Mozarella di bufala campana, sa vyrába výlučne z byvolieho mlieka. Ďalším známym talianskym syrom je Gorgonzola - syr s drsnou, slabo červenkastou kôrkou, ktorý sa vyrába z nepasterizovaného surového kravského mlieka.
Syr Camembert si vyslúžil prívlastok „kráľ syrov“. Pochádza z Normandie a bol známy už v stredoveku. Originálny Camembert de Normnadie Beaux sa smie vyrábať len v piatich departementoch Normandie. Na jeho výrobu sa používa nepasterizované kravské mlieko, pri zrení mu pomáha pridávanie soli. Mont-d´Or pochádzajúci z regiónu Franchce-Comté a pripravuje sa podľa tradičných starých receptúr, sčasti aj ručne. Syr sa balí do smrekovej kôry, ktorá hrudu nielen drží pokope, ale dodáva jej aj originálnu drevitú chuť. Chévre predstavuje akýsi univerzálny názov pre všetky francúzske kozie syry - podľa druhu sa konzumujú v rozličných stupňoch zrelosti. Od čerstvých a jemných, až po suché a výrazne pikantné. Roquefort Vernieres je bezpochyby najslávnejším syrom s modrou plesňou, a to nielen vo Francúzsku. O jeho popularitu sa zaslúžil francúzsky kráľ Karol VI., ktorý ho prvýkrát ochutnal v roku 1411 a jeho chuť si ho natrvalo podmanila.
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
Ivana pochádzala z mesta, od detstva bývala v paneláku a s domácimi... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi. Talent, hlas, mikrofón a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...