Tvrdé syry sú jedinečné mliečne výrobky s vysokým obsah vápnika a bielkovín, ktoré patria do jedálneho lístka racionálnej výživy. Druhy s nižším obsahom tuku sú ideálne aj pre ľudí, ktorí si chcú udržať štíhlu líniu.
Podľa obsahu tuku v sušine sa tvrdé syry delia na plnotučné a extra tvrdé, oba druhy sú vhodné na priamu konzumáciu aj do najrôznejších pokrmov v studenej aj v teplej kuchyni. Medzi najvyhľadávanejšie tvrdé syry patrí parmezán, ementál, gouda, cheddar, edam alebo pecorino a mnoho iných.
Svetoznáme švajčiarske syry vynikajú nielen svojou osobitou chuťou, ale aj kvalitou. Emmental, známy syr s charakteristickými dutinami, sa vyrába zo surového kravského mlieka. Jeho rodisko sa nachádza v údolí rieky Emme, v kantóne Bern na úpätí Álp. Najskôr sa zlisované syrové kolesá na tri dni vložia do koncentrovaného soľného roztoku, potom sa na dva týždne uložia do studenej pivnice a na záver sa nechávajú zrieť v teplej pivnici. Vďaka kyseline mliečnej sa na syre vytvárajú klasické dutiny. Optimálna doba jeho zrenia je pol roka.
Syr Appenzeller sa vo Švajčiarsku vyrába už 720 rokov. Jedná sa o stopercentne prírodný syr, zrejúci tri až šesť mesiacov. Vyznačuje sa výraznou ovocnou chuťou. Vďačí za ňu tomu, že sa umýva v náleve z vína alebo z jablčného muštu, s prídavkom byliniek a korenia. Syr Gruyere uzrel svetlo sveta v roku 1115 v kantóne Fribourg. Vyrába sa z nepasterizovaného plnotučného kravského mlieka a zaujímavý je aj vďaka pestrej palete chutí – od ovocných, až po jemne medové a orechové. Syr zreje v jaskyniach alebo v chladných pivniciach po dobu troch až desiatich mesiacov, niekedy aj dlhšie. Raclette, sa vyrába z kravského mlieka a necháva sa zrieť štyri až desať mesiacov. Tento stredne tvrdý syr s menšími dierkami máva korenistú, občas aj ovocnú alebo orechovú chuť.
Viac o téme sa dočítate aj tu: SYROVÉ IMPÉRIÁ
STAR LIFE autor: DERO
Ak ste sa ešte nezaradili medzi obdivovateľov seriálu Vikingovia, je čas zmeniť... viac...
Hoci je Michael Jacskon už niekoľko rokov po smrti, stále má svojim verným... viac...
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
Simona ovdovela mladá, nemala ani tridsiatku. Na dlhé obdobie úplne stratila... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi. Talent, hlas, mikrofón a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...