brigit.sk
Človek by nemal priviazať loď len o jedinú kotvu a život len o jedinú nádej.
Dnes je 26 novembra 2024 08:33
Meniny má: Kornel
e-mail:        login:        heslo:        vek:       
e-mail:        heslo:       
new Telo v ohrození
GASTRO 14.3.2022  |  autor: DIANA
Syry a racionálna výživa

Syry a racionálna výživa

Tvrdé syry sú jedinečné mliečne výrobky s vysokým obsah vápnika a bielkovín, ktoré patria do jedálneho lístka racionálnej výživy. Druhy s nižším obsahom tuku sú ideálne aj pre ľudí, ktorí si chcú udržať štíhlu líniu.

Syry a racionálna výživa

Podľa obsahu tuku v sušine sa tvrdé syry delia na plnotučné a extra tvrdé, oba druhy sú vhodné na priamu konzumáciu aj do najrôznejších pokrmov v studenej aj v teplej kuchyni. Medzi najvyhľadávanejšie tvrdé syry patrí parmezán, ementál, gouda, cheddar, edam alebo pecorino a mnoho iných.

Kvalita a osobitá chuť

Svetoznáme švajčiarske syry vynikajú nielen svojou osobitou chuťou, ale aj kvalitou. Emmental, známy syr s charakteristickými dutinami, sa vyrába zo surového kravského mlieka. Jeho rodisko sa nachádza v údolí rieky Emme, v kantóne Bern na úpätí Álp. Najskôr sa zlisované syrové kolesá na tri dni vložia do koncentrovaného soľného roztoku, potom sa na dva týždne uložia do studenej pivnice a na záver sa nechávajú zrieť v teplej pivnici. Vďaka kyseline mliečnej sa na syre vytvárajú klasické dutiny. Optimálna doba jeho zrenia je pol roka.

Dlhoročná tradícia

Syr Appenzeller sa vo Švajčiarsku vyrába už 720 rokov. Jedná sa o stopercentne prírodný syr, zrejúci tri až šesť mesiacov. Vyznačuje sa výraznou ovocnou chuťou. Vďačí za ňu tomu, že sa umýva v náleve z vína alebo z jablčného muštu, s prídavkom byliniek a korenia. Syr Gruyere uzrel svetlo sveta v roku 1115 v kantóne Fribourg. Vyrába sa z nepasterizovaného plnotučného kravského mlieka a zaujímavý je aj vďaka pestrej palete chutí – od ovocných, až po jemne medové a orechové. Syr zreje v jaskyniach alebo v chladných pivniciach po dobu troch až desiatich mesiacov, niekedy aj dlhšie. Raclette, sa vyrába z kravského mlieka a necháva sa zrieť štyri až desať mesiacov. Tento stredne tvrdý syr s menšími dierkami máva korenistú, občas aj ovocnú alebo orechovú chuť.

 

Viac o téme sa dočítate aj tu: SYROVÉ IMPÉRIÁ

 

POZÝVAME VÁS

SALÓN TANIA
Cieľom salónu TANIA je spokojnosť zákazníka, aby nielen dobre vyzeral, ale sa aj dokonale... viac...
RELAX MASÁŽ
Masážny salón RELAX MASÁŽ ponúka kvalitné služby za prijateľné ceny. Relaxácia je... viac...
SALÓN LUCIA
Kozmetický a kadernícky salón Lucia poskytuje kvalitné služby od roku 2000. Salón je vybavený... viac...

STAR LIFE

HODNOVERNÝ VIKING

Ak ste sa ešte nezaradili medzi obdivovateľov seriálu Vikingovia, je čas zmeniť... viac...

KRÁĽ POPU

KRÁĽ POPU

STAR LIFE autor: DERO

Hoci je Michael Jacskon už niekoľko rokov po smrti, stále má svojim verným... viac...

RONALDO JE KUS CHLAPA

Slávne futbalové mená sú často využívané na... viac...

INTERVIEW S OSOBNOSŤOU

GABRIELLE BERNÁTOVÁ
Od detstva bola Gabrielle Bernátová jeden z tých knihomoľov, ktorí čítajú knihy všade. A... viac...

SKUTOČNÉ PRÍBEHY

SIMONA

Simona ovdovela mladá, nemala ani tridsiatku. Na dlhé obdobie úplne stratila... viac...

SPEKTRUM

Doplnky pre moderné ženy

Takmer každá žena sa rada parádi a prirodzene túži zaujať opačné... viac...

Tekvicový prívarok

Tekvicový prívarok

Recepty autor: BRIGIT.SK

Suroviny: tekvica – množstvo podľa chuti, mlieko, múka, soľ, smotana na varenie a... viac...

NA KAŽDÝ DEŇ

NA KAŽDÝ DEŇ

Tipy a triky autor: BRIGIT.SK

Umývanie okien sa začína pri žalúziách. Pokiaľ by ste začali rovno sklenými výplňami,... viac...
KTO HĽADÁ, NÁJDE
Kamkoľvek ideš, vezmi so sebou svoje srdce viac...

Listáreň

Pán Štefan: Chválim a ešte raz chválim - toľko múdrych a pozitívnych myšlienok v sprievode perfektných fotografií – vyjadrujem najvyššiu známku spokojnosti, stály čitateľ Štefan Filo ... viac
Pani Margita: Stránky Brigit.sk ma veľmi zaujali, už od prvého príspevku, ktorý som si na nich prečítala. Vysoko hodnotím nádherné citáty, krásne a moderné obrázky a všetko poučné aj zábavné, čo ponúkate. Zostaňte takí, akí ste a určite si vždy na Vás rada kliknem! Gita Jančeková ... viac
BRIGIT.SK: Milí naši priaznivci, zverejňujeme výhercov súťaže na FB o tri elektrické žehličky. Sú nimi naši čitatelia: Eva Petrujová, Hanička Szabova a Evka Demianová, ktorým srdečne gratulujeme a s ostatnými sa už teraz tešíme na ďalšiu súťaž. ... viac
BRIGIT.SK: Milí čitatelia, radi zverejňuje výhercu FB súťaže o prístroj PLAY na výrobu perlivej vody, v hodnote 84,99 EUR, od spoločnosti SodaStream, ktorou je Anna Krčmárová. Výherkyni gratulujeme a s ostatnými sa už teraz tešíme na stretnutie v ďalšej súťaži! ... viac
Pani Otília: Tieto stránky sú pre mňa zaujímavé, zábavné, aj poučné. Prajem vám veľa úspechov a skvelých nápadov do ďalšieho obdobia, Vaša čitateľka Otília Bačová ... viac
brigit.sk
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY
ŠPANIELSKA DIVA

ŠPANIELSKA DIVA

Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...

PETER KRAJČOVIČ

PETER KRAJČOVIČ

Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi. Talent, hlas, mikrofón a... viac...

ELENA VACVALOVÁ

ELENA VACVALOVÁ

Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...

FACEBOOK
KONTAKT A INZERCIA
INFOLINKA: 0917 910 953
E-mail: skbrigit@gmail.com
FAKTURAČNÉ ÚDAJE
Beňadická ul., Bratislava
IČO: 31 791 565
DIČ: 1024882408

KONTAKTY
Mobil: 0917 910 953
E-mail: skbrigit@gmail.com

Údaje v článkoch majú výlučne informačný charakter a autori nepreberajú zodpovednosť za ich nesprávnu interpretáciu. Informácie o výživových doplnkoch alebo rastlinách a ich všeobecnom požití nesmú byť považované za výživové a zdravotné tvrdenia podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 z 20. decembra 2006.

Pokiaľ nie sú fotografie v článkoch inak označené, pochádzajú z fotobanky Shutterstock, Depositphotos a Pexels.
© 2024 Brigit.sk. All right reserved.