Príbeh kávy sa začal v Afrike, v najjužnejšom výbežku Arabského polostrova, v malom Jemenskom prístave na brehu Červeného mora, kde vraj kávové zrná objavil pastier kôz.
Podľa legendy kávu objavil etiópsky pastier, ktorý si všimol, že jeho kozy požierajú plody kávovníka a ich následné správanie je divné. Kozy boli aktívnejšie a veľa vydržali. Pastier sám teda „čerešne“ okúsil a zistil, že sú celkom chutné a zbavujú ho únavy. Od tých čias sa káva začala postupne konzumovať v širšom meradle. A tu je pre milovníkov kávy niekoľko skvelých receptov.
Potrebujete: 15 g kávy, 15 g cukru, 50 ml whisky, 30 ml smotany na šľahanie. Príprava: Cukor pokvapkajte s vodou a pripravte z neho svetlý karamel, ktorý nalejte do šálky z varného skla. V naberačke nahrejte nad ohňom whisky a zapáľte. Ešte horiacu liehovinu nalejte na karamel a následne prilejte vopred pripravenú kávu. Nápoj je možné obohatiť aj šľahačkou.
Potrebujete: 150 ml silnej kávy, 2 cl ginu, 1 kocka cukru, štipka čerstvých mletých klinčekov, škorice, zázvoru a postrúhanej pomarančovej kôry, na ozdobu lyžica šľahačky a vanilkový cukor. Príprava: Do šálky vložte kocku cukru a pokropte ju ginom. Pridajte pomleté koreniny - klinček, škorica, zázvor a postrúhanú pomarančovú kôru. Všetko zalejte horúcou silnou kávou. Po premiešaní môžete nápoj ozdobiť šľahačkou a vanilkovým cukrom.
Potrebujete: 500 ml silnej kávy, 80 ml Fernetu, 80 ml vaječného likéru, 120 ml vanilkovej zmrzliny, 120 ml šľahačky, lyžica postrúhanej horkej čokolády, drvený ľad. Príprava: Na dno štyroch pohárov vložte podrvený ľad, ktorý zalejte rovnomerne oboma liehovinami. Ďalej pridajte do každého pohára po jednej veľkej lyžici zmrzliny a zalejte vychladenou kávou. Nápoj ozdobte šľahačkou a posypte horkou postrúhanou čokoládou.
Potrebujete: 500 ml silnej kávy, 150 ml sladkej smotany, 3 klinčeky, 6 malých kúskov celej škorice, cukor a hnedý rum podľa chuti. Príprava: Najprv pripravte silnú kávu, ktorú v kanvici okoreňte klinčekmi a škoricou. Nápoj nalejte do štyroch šálok, do ktorých podľa chuti pridajte cukor a hnedý rum. Na záver vrch ozdobte šľahačku.
Viac o káve si môžete prečítať tu: Čas na relax
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
Láskavá Ľudmila bola oddanou manželkou a vzornou matkou. Svojho manžela i dieťa... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi. Talent, hlas, mikrofón a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...