Čaje obsahujú rôzne látky, ktoré ovplyvňujú ich farbu, vôňu a chuť. Obsahujú
teín, triesloviny, chlorofyl a aromatické látky. Spracovanie čaju trvá približne týždeň.
Výrazný rozdiel v jeho kvalite je medzi ručným spracovaním a plne
mechanizovanou výrobnou metódou, ktorou vzniká drvený substrát
vhodný do čajových vrecúšok.
Čierny, zelený, biely
Čierny čaj obsahuje antioxidanty, podporuje bdelosť a má tiež antibakteriálne vlastnosti. Zelený čaj má vďaka vyššiemu obsahu trieslovín a aromatických látok
silnejšie účinky, ako čierny čaj. Od čierneho čaju sa okrem zmyslových
vlastností - vzhľad a chuť nápoja, odlišuje aj výrobným postupom.
Biely čaj sa vyrába z pupeňov a horných lístkov plodov, ktoré neprechádzajú mechanickým
spracovaním, ani oxidáciou. Tento lahodný mok je takmer bezfarebný a pokladá sa za nápoj gurmánov.
Bylinné a ovocné čaje
Liečebné účinky majú najmä bylinkové čaje – z čerstvých aj sušených
plodov. Známy a populárny je čaj šípkový, žihľavový, lipový, mätový,
kamilkový, repíkový, šalviový, medovkový, bazový a mnoho iných. Zdraviu
prospešné sú aj ovocné čaje, ktoré obsahujú vitamín C a dobre hasia
smäd. Sú vhodné najmä pre deti, pretože neobsahujú kofeín a iné
povzbudzujúce látky. Chutia tak teplé, ako aj chladené.
Skvelé čajové zmesi
Najznámejšie sú ovocné čaje z jabĺk, ostružín, čučoriedok, malín, borievok, ríbezlí,
jahôd, čerešní, broskýň a stále populárnejšími sa stávajú aj čaje
z exotického ovocia – z manga, ananásu, kiwi, maracuji, papáje, guarany a
iných. Zmesi ovocných čajov sú často obohatené o klinčeky, škoricu a
mandle, o pomarančovú a citrónovú kôru a o mnoho iných prvkov.