Čuch je jeden z piatich ľudských zmyslov, ktorý nám umožňuje vnímať pachy a vône. Čuchové bunky sa u ľudí nachádzajú v nosovej dutine, v sliznici a čuchové vnemy sú vedené vláknami do čuchového centra mozgu. Informácie v mozgu prenáša čuchový nerv. Človek dokáže rozlíšiť niekoľko pachov a vôní - kvetinovú, ovocnú, živočíšnu, korenistú a hnilobnú. Preto nie je jedno, aký parfum sa rozhodnete používať. Pod pojmom zelené parfumy sa skrývajú vône polí a lesov, rôznych kvetinových záhonov či vôňa čerstvo pokosenej trávy.
Zelené parfumy
Z takmer všetkých prírodných materiálov dnes človek dokáže vyrobiť opojné parfumy, ktoré spríjemňujú jeho každodenný život - tešia jeho vnemy aj zmysly. Zelené parfumy sú delené do dvoch skupín. Temná zelená je napríklad z machu a papradia. Čistejšia zelená je z listov, tráv a pukov. Zelené parfumy sú neprekonateľné pre svoju sviežosť. Drevitá kategória je labyrintom dymových, zemitých, ambrových a lesných vôní. Získava sa nielen z papradia, machov, lišajníkov, listov a koreňov, ale aj z dreva. I keď čisto drevité vône sú v súčasnosti raritou. Móda nefalšovaného santalového dreva, cédru a papradia patrí skôr minulosti. Silnejšie koncentrácie týchto esencií sú viac využívané v pánskej kozmetike - pre svoju hrejivosť sú tieto vône špecificky individuálne.
Jedinečné vône
Pri výrobe prírodných parfumov výrobca používa iba prírodné ingrediencie a prísady. Nie syntetické zložky či chemické látky. Prírodné parfumy tiež nie sú testované na zvieratách. Obsahujú esenciálne oleje a výťažky z rastlín, ktoré sa extrahujú pomocou organických rozpúšťadiel. Je dobré vedieť, že ženy majú citlivejší čuch ako muži a citlivosť čuchových receptorov je nižšia u fajčiarov, než u nefajčiarov. Existujú viaceré poruchy čuchu. Hyposmia je zníženie citlivosti na vnímanie vôní a anosmia je úplná strata čuchu. Niektoré choroby tiež môžu čuch oslabiť dočasne. Ľuďom so slabým čuchom sa obvykle zdajú aj parfumy s prenikavou vôňou málo výrazné. Hovorí sa, že spomedzi všetkých ľudských zmyslov, ktorými sú zrak, hmat, sluch, chuť a čuch, je práve čuch najmenej doceňovaný, hoci prináša toľko skvelých zážitkov.