Na štedrovečernom stole býva zvykom mať množstvo dobrôt. Výnimkou nie sú ani špecifické sladké pokrmy a špeciálne nápoje. Ak radi experimentujete a chystáte sa na prípravu chutných delikates aj z menej tradičných surovín, máme pre vás skvelé tipy.
Ak si chcete k štedrovečernému stolu pripraviť domáce vianočné orechové oplátky, tu je náš tip. Suroviny: 2,5 dcl mlieka, 3 PL polohrubej múky, 3 PL hladkej múky, 1 PL mletých orechov, pol vanilky, 1 vajce, 3 lyžičky cukru, štipku škorice a maslo veľkosti malého orechu. Postup: zmiešame sypké hmoty, do mlieka vyšľaháme vajce a pridáme do hmoty, na záver pridáme rozpustené maslo. Zmes necháme odstáť cez noc v chladničke. Pečieme v „oplátkovači“ klasickým spôsobom.
K príprave voňavého nealkoholického vianočného punču potrebujeme: ½ l šťavy zo sliviek, ½ l šťavy z jablka, 1 pomaranč, 1 citrón, citrónová kôra, 4 klinčeky, štipka muškátového oriešku a cukor podľa chuti. Postup: zmiešame ovocné šťavy, pridáme šťavu z citróna a pomaranča a celé privedieme do varu. Ochutíme koreninami, sladidlom a pred podávaním precedíme.
Keďže sa štedrák pečie len jeden krát v roku, len málokto si na ňom nepochutí rád. V našich končinách existuje množstvo jeho receptov a jeden z nich vám ponúkame. Suroviny na cesto: 1000 g hrubej múky, 500 ml mlieka, 100 g cukru, 1 ks droždia, 120 g masla a 3 žĺtky. Do makovej plnky: 200 g maku, 200 ml mlieka, 100 g cukru, 10 g masla, 1 vanilkový cukor a citrónová kôra podľa chuti. Do orechovej plnky: 200 g vlašských orechov, 30 g detských piškót, 200 ml mlieka, 80 g cukru, 1 vanilkový cukor a citrónová kôra podľa chuti. Do lekvárovej plnky: 350 g slivkového lekváru a citrónová kôra podľa chuti. Do tvarohovej plnky: 300 g tvarohu, 80 g cukru, 80 g masla, 1 vanilkový cukor, 80 g hrozienok, 2 žĺtky a sneh z 2 bielkov. Cesto spracujeme obvyklým spôsobom a po vykysnutí ho rozdelíme na päť bochníkov. Prvý vyvaľkaný diel uložíme na plech a roztrieme naň orechovú plnku. Na druhý diel cesta roztrieme makovú plnku, na tretí diel cesta lekvárovú a na štvrtý diel cesta rozotrieme tvarohovú plnku. Z posledného dielu cesta narobíme pásiky a uložíme na vrch v tvare mriežky. Pečieme približne hodinu. Dobrú chuť!
Tiež by vás mohlo zaujímať
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
Simona ovdovela mladá, nemala ani tridsiatku. Na dlhé obdobie úplne stratila... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi. Talent, hlas, mikrofón a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...