Ako v malej výživovej bombe sa vo vlašských orechoch nachádzajú bielkoviny, nenasýtené mastné kyseliny, vláknina, vitamíny a stopové prvky. Plody majú mnoho blahodarných účinkov na organizmus - podporujú tvorbu krvi v kostnej dreni, látkovú premenu a vylučovanie toxínov pečeňou.
Ak ste sa rozhodli zaradiť orechy a ich príbuzenstvo do jedálneho lístka, tieto plody sa nemusia jesť len v koláčoch. Uplatnia sa aj v šalátoch so zeleninou, v plnkách a v gurmánskych omáčkach. A ak máte cez deň chuť na maškrtu, možno by bolo lepšie zjesť namiesto sladkostí pár orechov alebo mandlí.
Vlašské orechy podporujú duševnú činnosť, pomáhajú v rekonvalescencii, aj pri fyzickej slabosti. Majú vysoký obsah vitamínov skupiny B. So sto gramami orechov zjete aj dva miligramy vitamínu C a jeden a pol miligramu vitamínu E. Päťdesiat gramov orechov pokryje u dospelého človeka dennú potrebu omega 3 mastných kyselín. Tieto kyseliny sú životne dôležité a ľudský organizmus si ich sám vyrobiť nevie. Medzi ďalšie prednosti orechov patrí vysoký obsah stopových prvkov - draslík, vápnik, horčíka, mangán, fosfor, síra, zinok a selén.
Podobne ako vlašské orechy pri neurózach, nervovom a fyzickom vyčerpaní a na zlepšenie pamäti je vhodné konzumovať aj lieskové oriešky. Aj tieto plody účinne podporujú činnosť srdca a cievnu sústavu. Mandle vplývajú liečebne na srdcovocievne ochorenia a zároveň s vlašskými orechmi patria k „protirakovinovej diéte“. V sto gramoch mandlí sa nachádza dvestopäťdesiatdva miligramov horčíka a dvestotridsaťštyri miligramov vápnika. Mandle zvyšujú imunitu organizmu aj proti stafylokokovým baktériám a prospievajú aj koži, vlasom a nechtom.
Z mandlí sa vyrába olej, múka, maslo a mnoho iných potravín. Mandľové nápoje, ktoré pochádzajú z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva sa skvelo hodia na prípravu ochutených nápojov a kokteilov, tiež na prípravu sladkých dezertov. Mandľové nápoje sa hojne využívajú nielen v studenej kuchyni, ale aj pri varení a pečení. Mandľová smotana je plnohodnotnou náhradou bežnej smotany, používa sa na prípravu chutných polievok, omáčok a rôznych dezertov. Mandľové maslo je produkt vysokej kvality, vhodný na priamu konzumáciu, ale aj ako skvelá prísada do zákuskov a koláčov. Mandľová múka je prirodzene bezlepková, jedlám dodáva nezameniteľnú orieškovú chuť. Výživný mandľový olej je lisovaný za studena, preto sú v ňom zachované všetky nutričné zložky a hodí sa do každého jedálneho lístka, ktorý uprednostňuje zdravé potraviny.
Tiež by vás mohlo zaujímať
STAR LIFE autor: LEA
Nielen nadaná, ale aj vzdelaná, nielen krásna, ale aj citlivá, nielen... viac...
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
Príroda dala Jolane do vienka vrodenú pokoru. Bola však aj... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi.... viac...
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...