Curriculum vitae
Ak by niekto písal životopis pre ružičkový kel, iste by nebol taký dlhý, ako životopis iných rastlín. Táto plodina je známa len niečo cez dvesto rokov, no obsahuje množstvo výživných látok – od vápnika, fosforu a železa, cez sodík a draslík, až po vitamíny A, C a B.
Listy ružičkového kelu sú sústredené v hornej časti rastliny a celá stonka je obsypaná plodmi, ktoré vyzerajú ako miniatúrne hlávky kapusty. Ružičkovému kelu sa dobre darí v chladnejšom počasí s primeranými zrážkami. Mimoriadne mu prospieva, ak rastie neďaleko mora. Je to dvojročná rastlina, ktorá má mnoho odrôd. Najlepšiu chuť majú najmenšie hlavičky. Táto zelenina má aj bohaté terapeutické využitie, odporúča sa pri nechutenstve, rastových a iných poruchách.
Široké využitie
Ružičkový kel sa skvelo hodí do rôznych studených aj teplých pokrmov. Výborne vynikne v čerstvých zeleninových šalátoch, no pasuje aj do mnohých varených jedál. Najznámejšie sú chutné kelové polievky, prívarky a omáčky. Táto zelenina je však aj úžasným prídavkom do duseného mäsa na šťave či do ragú. Tiež sa vyníma vo fašírkach a v rôznych zapekaných pokrmoch s tvrdým syrom, so zemiakmi či s cestovinami. Dobrým tipom na rýchly výdatný obed je zapečený ružičkový kel s klobáskou a so slaninkou, na zdravú večeru je dobrým tipom zasa kelový puding s hubami, na ktorý potrebujete okrem kelu a húb len žemle, vajíčka a zopár bežných ingrediencií. Ružičkový kel fantasticky chutí tiež v kombinácii s mnohými strukovinami a je ideálnou zeleninou na grilovanie.
Viete, že ...
Mnohé zdravotné problémy prinášajú so sebou na istý čas nechutenstvo do jedla. Podobný vplyv môže mať na organizmus aj stres, úzkosť, citové konflikty a iné. Ružičkový kel obsahuje hodnotné minerálne soli, ktoré prostredníctvom chuťových pohárikov zvyšujú produkciu slín. Zmyslové receptory dokážu vyslať signály do istej časti mozgu a ten prebudí pocit hladu. Stav, kedy človek nenarastie do priemernej výšky môžu vyvolať mnohé príčiny - nedostatok rastového hormónu, zúženie aorty, nedostatočný vývoj pohlavných orgánov, ale aj podvýživa. Ak telu chýbajú dôležité vitamíny, minerálne látky, aminokyseliny a enzýmy je vhodné konzumovať aj ružičkový kel, ktorý obsahuje aj síru.