brigit.sk
Raz sa vždy všetko vyrieši – možno nie tak, ako sme čakali, ale určite tak, ako to má byť.
Dnes je 26 apríla 2025 13:12
Meniny má: Jaroslava
e-mail:        login:        heslo:        vek:       
e-mail:        heslo:       
new Dokonalé líčenie
ŽIVOTNÝ ŠTÝL 22.4.2025  |  autor: RAGUEL
Sladké osvieženie

Sladké osvieženie

Od druhej polovice devätnásteho storočia sa stala zmrzlina bežnou gurmánskou pochutinou, ktorá sa v začiatkoch podávala najmä v cukrárňach alebo kaviarňach v sklenených pohároch a okamžite si získala obrovskú popularitu.

Sladké osvieženie

V tom čase sa obchodu s ľadovými blokmi začalo venovať čoraz viac firiem, čím klesali ceny ľadu a zmrzlina začala byť prístupná pre všetky vrstvy obyvateľstva. Koncom devätnásteho storočia prišiel neznámy vynálezca na to, že zmrzlina sa dá servírovať aj vo forme úhľadných kopčekov. A onedlho sa objavil pre kopčeky aj nový podnos - kornútok. Ľudia prijali novinku s nadšením, pretože na rozdiel od zmrzliny servírovanej v sklenených pohároch sa s kornútkami mohli aj poprechádzať.

Lepšia dostupnosť

V roku 1923 sa v Londýne objavili prví pojazdní predavači zmrzliny, ktorí celú svoju zmrzlinovú prevádzku zavesili na upravený bicykel a upozorňovali na seba zvončekom. Tento pojazdný obchod sa ukázal ako skvelý nápad, vďaka ktorému obľuba a predaj zmrzliny z roka na rok rástli. Neskôr dokázali výrobcovia zmrzlinu vyrábať v takej pevnej forme, že nepotrebovala kornútok - stačilo jej upravené drievko. Táto forma zmrzliny dostala pomenovanie nanuk a dodnes sa teší veľkej obľube.

Domáca zmrzlina

Dnes si môžeme zmrzlinu ľahko a rýchlo pripraviť aj sami. Domáca zmrzlina je skvelý spôsob, ako si vychutnať osviežujúci dezert bez zbytočných prísad. Tu je recept na chutnú domácu ovocnú zmrzlinu. Ingrediencie: 500 g čerstvého ovocia (jahody, maliny, mango, banány a podobne, podľa vlastnej chuti), 200 ml smotany na šľahanie, 100 g práškového cukru alebo včelieho medu a lyžička citrónovej šťavy. Postup je nasledovný: ovocie umyte, nakrájajte na menšie kúsky a vložte do mixéra spolu s citrónovou šťavou, cukrom alebo medom. Zmes vymixujte dohladka, potom pridajte smotanu na šľahanie a krátko premiešajte. Hotovú domácu zmrzlinu nalejte do nádoby vhodnej na mrazenie a vložte do mrazničky. Počas prvých troch hodín každých tridsať minút zmes premiešajte, aby sa zabránilo tvorbe ľadových kryštálov. Po štyroch až piatich hodinách zmrzlinu možno servírovať. Dobrú chuť!

 

Tiež by vás mohlo zaujímať

 

Organické vitamíny

Zdravie z orechov

 

 

 

 

POZÝVAME VÁS

RELAX MASÁŽ
Masážny salón RELAX MASÁŽ ponúka kvalitné služby za prijateľné ceny. Relaxácia je... viac...
SALÓN LUCIA
Kozmetický a kadernícky salón Lucia poskytuje kvalitné služby od roku 2000. Salón je vybavený... viac...
SALÓN TANIA
Cieľom salónu TANIA je spokojnosť zákazníka, aby nielen dobre vyzeral, ale sa aj dokonale... viac...

STAR LIFE

HARRIS A CHARITA

HARRIS A CHARITA

STAR LIFE autor: CELESTA

Hudobník Calvin Harris sa často a rád venuje charite. Koncertoval za... viac...

MALÁ A VEĽKÝ

Najprekvapujúcejšie správy sú také, ktoré najmenej... viac...

ÚSPEŠNÝ TOM CRUISE

Herec Tom Cruise je už skoro tridsať rokov na hollywoodskom výslní.... viac...

INTERVIEW S OSOBNOSŤOU

PETER LIPA
Zakladateľ, dramaturg a moderátor európskeho festivalu Bratislavské jazzové dni zaznamenáva... viac...

SKUTOČNÉ PRÍBEHY

ĽUDMILA

Láskavá Ľudmila bola oddanou manželkou a vzornou matkou. Svojho manžela i dieťa... viac...

SPEKTRUM

Vo svete módy

Vo svete módy

TRENDY autor: DAMARA

Móda je fenomén, ktorý vplýva na rôzne ľudské aktivity... viac...

Kurča s bylinkovou plnkou
Suroviny: jedno kurča, trochu citrónovej šťavy, 50 g masla, tri rožky, tri vajcia, trochu... viac...
NA KAŽDÝ DEŇ

NA KAŽDÝ DEŇ

Tipy a triky autor: BRIGIT.SK

Umývanie okien sa začína pri žalúziách. Pokiaľ by ste začali rovno sklenými výplňami,... viac...
KTO HĽADÁ, NÁJDE
Kamkoľvek ideš, vezmi so sebou svoje srdce viac...

Listáreň

Pán Štefan: Chválim a ešte raz chválim - toľko múdrych a pozitívnych myšlienok v sprievode perfektných fotografií – vyjadrujem najvyššiu známku spokojnosti, stály čitateľ Štefan Filo ... viac
Pani Margita: Stránky Brigit.sk ma veľmi zaujali, už od prvého príspevku, ktorý som si na nich prečítala. Vysoko hodnotím nádherné citáty, krásne a moderné obrázky a všetko poučné aj zábavné, čo ponúkate. Zostaňte takí, akí ste a určite si vždy na Vás rada kliknem! Gita Jančeková ... viac
BRIGIT.SK: Milí naši priaznivci, zverejňujeme výhercov súťaže na FB o tri elektrické žehličky. Sú nimi naši čitatelia: Eva Petrujová, Hanička Szabova a Evka Demianová, ktorým srdečne gratulujeme a s ostatnými sa už teraz tešíme na ďalšiu súťaž. ... viac
BRIGIT.SK: Milí čitatelia, radi zverejňuje výhercu FB súťaže o prístroj PLAY na výrobu perlivej vody, v hodnote 84,99 EUR, od spoločnosti SodaStream, ktorou je Anna Krčmárová. Výherkyni gratulujeme a s ostatnými sa už teraz tešíme na stretnutie v ďalšej súťaži! ... viac
Pani Otília: Tieto stránky sú pre mňa zaujímavé, zábavné, aj poučné. Prajem vám veľa úspechov a skvelých nápadov do ďalšieho obdobia, Vaša čitateľka Otília Bačová ... viac
brigit.sk
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY
PETER KRAJČOVIČ

PETER KRAJČOVIČ

Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi.... viac...

ŠPANIELSKA DIVA

ŠPANIELSKA DIVA

Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...

ELENA VACVALOVÁ

ELENA VACVALOVÁ

Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...

FACEBOOK
KONTAKT A INZERCIA
INFOLINKA: 0917 910 953
E-mail: skbrigit@gmail.com
FAKTURAČNÉ ÚDAJE
Beňadická ul., Bratislava
IČO: 31 791 565
DIČ: 1024882408

KONTAKTY
Mobil: 0917 910 953
E-mail: skbrigit@gmail.com

Údaje v článkoch majú výlučne informačný charakter a autori nepreberajú zodpovednosť za ich nesprávnu interpretáciu. Informácie o výživových doplnkoch alebo rastlinách a ich všeobecnom požití nesmú byť považované za výživové a zdravotné tvrdenia podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 z 20. decembra 2006.

Pokiaľ nie sú fotografie v článkoch inak označené, pochádzajú z fotobanky Shutterstock, Depositphotos a Pexels.
© 2025 Brigit.sk. All right reserved.