Od druhej polovice devätnásteho storočia sa stala zmrzlina bežnou gurmánskou pochutinou, ktorá sa v začiatkoch podávala najmä v cukrárňach alebo kaviarňach v sklenených pohároch a okamžite si získala obrovskú popularitu.
V tom čase sa obchodu s ľadovými blokmi začalo venovať čoraz viac firiem, čím klesali ceny ľadu a zmrzlina začala byť prístupná pre všetky vrstvy obyvateľstva. Koncom devätnásteho storočia prišiel neznámy vynálezca na to, že zmrzlina sa dá servírovať aj vo forme úhľadných kopčekov. A onedlho sa objavil pre kopčeky aj nový podnos - kornútok. Ľudia prijali novinku s nadšením, pretože na rozdiel od zmrzliny servírovanej v sklenených pohároch sa s kornútkami mohli aj poprechádzať.
V roku 1923 sa v Londýne objavili prví pojazdní predavači zmrzliny, ktorí celú svoju zmrzlinovú prevádzku zavesili na upravený bicykel a upozorňovali na seba zvončekom. Tento pojazdný obchod sa ukázal ako skvelý nápad, vďaka ktorému obľuba a predaj zmrzliny z roka na rok rástli. Neskôr dokázali výrobcovia zmrzlinu vyrábať v takej pevnej forme, že nepotrebovala kornútok - stačilo jej upravené drievko. Táto forma zmrzliny dostala pomenovanie nanuk a dodnes sa teší veľkej obľube.
Dnes si môžeme zmrzlinu ľahko a rýchlo pripraviť aj sami. Domáca zmrzlina je skvelý spôsob, ako si vychutnať osviežujúci dezert bez zbytočných prísad. Tu je recept na chutnú domácu ovocnú zmrzlinu. Ingrediencie: 500 g čerstvého ovocia (jahody, maliny, mango, banány a podobne, podľa vlastnej chuti), 200 ml smotany na šľahanie, 100 g práškového cukru alebo včelieho medu a lyžička citrónovej šťavy. Postup je nasledovný: ovocie umyte, nakrájajte na menšie kúsky a vložte do mixéra spolu s citrónovou šťavou, cukrom alebo medom. Zmes vymixujte dohladka, potom pridajte smotanu na šľahanie a krátko premiešajte. Hotovú domácu zmrzlinu nalejte do nádoby vhodnej na mrazenie a vložte do mrazničky. Počas prvých troch hodín každých tridsať minút zmes premiešajte, aby sa zabránilo tvorbe ľadových kryštálov. Po štyroch až piatich hodinách zmrzlinu možno servírovať. Dobrú chuť!
Tiež by vás mohlo zaujímať
STAR LIFE autor: CELESTA
Hudobník Calvin Harris sa často a rád venuje charite. Koncertoval za... viac...
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
Láskavá Ľudmila bola oddanou manželkou a vzornou matkou. Svojho manžela i dieťa... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi.... viac...
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...