V mnohých kuchyniach sa nájdu bylinky, ktoré sa osvedčili pri príprave jedál aj šalátov, no nezaškodí, ak začnete pestovať aj menej tradičné rastlinky, ktorými si rozšírite nielen domáci receptár o nové chute a vône, ale rozšírite si aj škálu gurmánskych zážitkov. Čerstvé bylinky je možné dostať vo viazaničkách takmer v každom obchode, no tie v kvetináčoch, osviežia celú domácnosť.
Pestujme doma
Podmienkou, aby sa bylinkám v interiéri darilo, je dostatočne veľký kvetináč alebo válovček, dobrá zemina, zdravé sadenice či semienka a slnečné miesto. Medzi najobľúbenejšie doma pestované bylinky patrí nenáročná pažítka, kôpor, petržlen, bazalka, rozmarín a tymian. Menej častými, no o to zaujímavejšími bylinkami, ktoré je možné pestovať v domácom prostredí je estragón, medovka, šalvia, nechtík, saturejka, režucha, fenikel a viacero iných. Keď je miesta na pestovanie voňavých byliniek v domácnosti nazvyš, rastlinky výborne pôsobia, ak sa vzájomne kombinujú.
Viete, že...
Zeleným korením sú nazývané bylinky, vňate a listy, ktoré sa v modernej gastronómii využívajú stále s väčším a väčším úspechom. Jemné aj výraznejšie sú použiteľné nielen v teplej, ale aj v studenej kuchyni. Obsahujú množstvo cenných živín - vitamínov, minerálov a iných látok, ktoré skvelo posilňujú imunitný systém.