
Máte radi nevšedné pokrmy? Medzi gastronomické špeciality Európanov sa celkom určite radia jedlá zo pštrosieho mäsa. Konzumácia pštrosieho mäsa má v niektorých častiach sveta dlhú a bohatú históriu. Tento nelietavý operenec sa chová nielen na mäso, ale aj na vajcia. V súčasnosti sa spotreba pštrosieho mäsa a vajec, ktoré sú výdatným zdrojom bielkovín a iných výživných látok, vo svete zvyšuje. Pštrosie mäso je tmavé a jemné, ľahko stráviteľné, s nízkym obsahom tuku a s vysokým podielom minerálov. Obsahuje aj mnohé iné výživné látky, najmä železo a fosfor. Jedlá zo pštrosieho mäsa v našich končinách patria medzi gastronomické špeciality a gurmánske lahôdky.
Skvelé inšpirácie
Pštrosie mäso je možné vyprážať, dusiť a piecť klasickým spôsobom. K pečeným plátkom je skvelá šampiňónová, slivková, višňová, ríbezľová, šípková, zázvorová alebo gaštanová omáčka, no tiež medové lievance. Vďačnou prílohou je aj ovocné čatní - napríklad jablkové, hruškové či hroznové. Dobrým tipom je dusené mäsko s lesnými plodmi, chutí úžasne. Pštrosie mäso vynikajúco padne aj vo forme gulášu, keď doň pridáte okrem koreňovej zeleniny a bežne používaných korenín aj ingrediencie ako pri varení diviny - bobkový list, jalovec a červené víno. Ak sa rozhodnete pre ragú, okrem zeleniny na dochutenie pokrmu použite tymian, divé korenie či sušené brusnice. Tiež nič nepokazíte, ak zo pštrosieho mäsa pripravíte roládu s akoukoľvek plnkou. Od hubovej, cez špenátovú, až po plnku z rôznych druhov zeleniny. Veľkolepé sú aj marinované medailóniky a to najmä vtedy, keď do marinády okrem bežných ingrediencií pridáte šalviu alebo ďumbier či čili. Chutnou špecialitou sú aj špízy s pridaním slaninky a iných skvelých prísad.
Viete, že...
Pštros je najväčší žijúci vták, ktorý síce nevie lietať, ale behá rýchlosťou okolo sedemdesiat kilometrov za hodinu. Jeho prirodzeným prostredím sú púšte a savany. Vydrží chlad aj sneh, no nemá rád dážď a vysokú vlhkosť. Priemerná váha týchto operencov s najdlhšími krkmi je od deväťdesiat do stotridsať kilogramov a pštrosie vajcia vážia od sedemsto do tisícšesťsto gramov. Pštrosie mäso zahrieva, zvyšuje silu a vytrvalosť.