
Rozmanitosť a pestrosť pokrmov teplej kuchyne vhodne obohacujú rôzne druhy korenín. Aníz patrí medzi aromatické koreniny, ktoré nielen skvelo chutia, ale aj krásne rozvoňajú celú domácnosť. Poznáme ho v podobe drobných semienok, ktoré sa podobajú rasci, aj v podobe prášku. Aníz má výraznú sladkú vôňu a chuť, ktorá niekomu môže pripomínať chuť sladkého drievka. Typickú vôňu plodom dodáva éterický olej, z minerálov obsahuje vápnik, draslík, sodík, fosfor, železo, horčík, selén, mangán, meď a zinok. Tiež obsahuje vitamíny. V modernej gastronómii sa využíva nielen pri príprave sladkých pokrmov, ale aj slaných jedál.
Sladké pokrmy
Celé alebo mleté semená anízu sa najčastejšie pridávajú pri pečení do cukroviniek, sušienok, keksov, závinov, pelendrekov, perníkov a medovníkov. Hojne sa používa aj pri zaváraní, dáva sa do kompótov, marmelád a džemov. Dochucujú sa nim rôzne aromatické nápoje, likéry a čaje. Aníz nájdete aj vo vianočných oplátkach a v pudingoch, všeobecne sa dobre kombinuje s čokoládou, s kokosom či s orieškami. Pridáva sa aj do brusnicových, slivkových a iných ovocných omáčok. Tiež jablkové, hruškové a iné ovocné koláče chutia akosi lepšie, ak sú ochutené aj štipkou mletého anízu. Korenina vynikajúco vynikne aj v každom dezerte s ananásom, s figami alebo s banánom, pretože s exotickým ovocím jednoducho výborne ladí.
Slané pokrmy
Aníz sa nepridáva len do sladkých pokrmov, ale aj do slaných. Vynikajúco dokáže ochutiť niektoré polievky, napríklad šošovicovú. Aníz sa uplatní aj pri príprave jedál z rýb a z morských plodov, najmä v čínskej a indickej kuchyni je hojne používaný. S anízom skvelo chuti aj zajačie, kurčacie či morčacie mäsko, upravené na orientálny spôsob. Aníz je nielen chutná, ale aj zdravá potravina - podporuje nielen chuť do jedla, ale zmierňuje aj žalúdočné nevoľnosti, pretože zvyšuje produkciu tráviacich enzýmov. Tiež má antioxidačné účinky. Do našich končín sa aníz dostal z Grécka a z Egyptu. Rada na záver: ak pri varení alebo pečení potrebujete chuť korenia zvýrazniť, zľahka ho nasucho opečte na panvici.