Jemná sladkastá chuť gaštanov prináša slastné pocity mnohým maškrtným jazýčkom. Gaštany sa konzumujú pečené aj varené, sušené sa melú k rôznym potravinárskym účelom. Rozmixované úžasne chutia v plnkách, ako pyré sú skvelé v sladkých dezertoch.
Gaštany patria medzi obľúbené jesenné pochúťky. Konzumujú sa pečené aj varené, v sladkých aj v slaných pokrmoch. Táto chutná delikatesa poteší každý maškrtný jazýček a nie náhodou sa do nej zamilovali aj gurmáni, ktorí patria k tým najnáročnejším.
Plody gaštana jedlého majú vysokú nutričnú a energetickú hodnotu. Obsahujú škrob, bielkoviny, vitamíny a triesloviny. Tiež draslík, fosfor a iné minerály. Gaštany pomáhajú pri črevných problémoch, sú vhodné pre mozog aj pokožku. V tele pôsobia antioxidačne, toxíny vyplavujú najmä z pečene. Posilňujú celkovú imunitu. Zelené listy z jedlých gaštanových stromov sa tiež sušia a používajú na prípravu čajov, ktoré zmierňujú kašeľ. V ľudovom liečiteľstve sa traduje, že vraj ak necháte niekoľko dní pokrájané gaštany lúhovať v liehovom roztoku, tinktúra môže pomôcť pri regenerácii unavených svalov a kĺbov.
Varené gaštany sú vynikajúcim základom na krémové polievky a smotanové krémy, v kombinácii so zemiakmi sa stávajú chutnou prílohou k mäsitým pokrmom. Hojne sa používajú na prípravu plniek do moriakov a inej hydiny. Strúhané alebo pasírované sa pridávajú do ovocných, pudingových a šľahačkových pohárov. Medzi gurmánske špeciality patria gaštanové palacinky či gaštanové rizoto. Ak chcete gaštany upiecť, stačí ich umyť, narezať a dať na plech. Občas premiešať a piecť v rúre pri teplote asi 200 °C. Upečené sú vtedy, keď sa začnú otvárať a priestor zaplaví ich príjemná charakteristická vôňa. No nič nepokazíte, ak ich upečiete v kastróle s hrubým dnom. Olúpte ich však v oboch prípadoch ešte kým sú horúce, vtedy sa koža od plodov ľahšie oddeľuje.
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
Jarmila bola roky zamestnaná v malej, dobre zabehnutej firme. V kancelárii... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi.... viac...
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...