Čerstvosť potravín v kuchyni zabezpečí kvalitná chladnička, ktorá dokáže na počkanie zo svojich útrob vydať správne vychladené nápoje a čerstvé ingrediencie na prípravu chutných pokrmov. Veľkosť a kapacitu je dobré voliť podľa počtu členov v domácnosti a energetická trieda spotrebiča sa z dlhodobého hľadiska vyplatí tá najvyššia.
Kritériá výberu
Chladničky v kuchyni zabezpečujú dlhšiu trvanlivosť a čerstvosť potravín, preto je dobre voľbe spotrebiča venovať náležitú pozornosť. Aby ovocie bolo aj po skladovaní rovnako chutné a šťavnaté, zelenina chrumkavá a syr voňavý, pri výbere chladničky je potrebné zvážiť viaceré kritériá. Medzi hlavné kritériá, ktoré nemožno podceniť patrí veľkosť a kapacita, energetická účinnosť, funkcie a hlučnosť, no tiež umiestnenie a dizajn. Zvuková signalizácia, vnútorné osvetlenie a antibakteriálna ochrana dnes patrí ku štandardu. Či sa rozhodnete pre voľne stojacu chladničku alebo pre zabudovanú chladničku, každá z nich má mať v zadnej časti pri stene voľný priestor - ideálne okolo troch centimetrov, aby bol spotrebič správne odvetrávaný.
Dôležité umiestnenie
Aby nová chladnička v domácnosti mohla pracovať spoľahlivo a bez zvýšených nákladov na prevádzku, odborníci odporúčajú spotrebič umiestniť mimo iných tepelných zdrojov v kuchyni a mimo dopadu priamych slnečných lúčov cez okná. Pri umiestnení chladničky je tiež potrebné dbať o to, aby sa nedotýkala napríklad steny sporáka, aby bočná stena sporáka pri pečení v rúre neohrievala aj stenu chladničky. Ak by sa chladnička začala takto ohrievať, prirodzene by sa musela zvýšiť aj činnosť kompresora chladenia. A pri dlhodobom pôsobení tepla by tak mohlo dôjsť nielen k poškodeniu izolácie, ale aj k poškodeniu vnútorných plastov.