Dokonalé dielo
Keď sa vo vzduchu vznáša aróma grilovaného mäsa, všetkým vôkol sa zbiehajú slinky. Ak však chcete, aby bol grilovaný pokrm skutočne chutný a šťavnatý, nepodceňte kvalitu mäsa, výber ingrediencií a marinovanie.
Na steaky je najlepšie mäso z mladých býkov alebo jalovíc. Ideálna je sviečková, no môže sa použiť aj nízka roštenka, z ktorej je dobré odstrániť blanu a po obvode plátky narezať. Mäso by malo byť správne odležané, so svetlými žilkami tuku.
Šťavnatá delikatesa
Ak máte pochybnosti o tom, či steaky budú dostatočne mäkké, mäso po umytí osušte a naložte cez noc do oleja. Pred pečením ho nechajte odkvapkať. Cesta k šťavnatým hovädzím steakom je jednoduchá, mali by ste však poznať správne triky na ich prípravu. Steaky najskôr umyte a osušte papierovými kuchynskými utierkami, potom potrite zo všetkých strán olivovým olejom, rovnomerne posoľte a okoreňte. Aby dielo bolo dokonalé, pred tepelnou úpravou ho vložte na pár hodín do marinády.
Skvelý výsledok
Základný postup začína rozpálením grilu alebo nepriľnavej panvice. Na suché dno položte 3,5 cm hrubé steaky a opekajte ich cca štyri minúty z každej strany - pokiaľ chcete, aby boli stredne prepečené - médium. Potom ich preložte do inej nádoby a na päť minút nechajte odpočívať. Pred podávaním mäsko ozdobte domácim bylinkovým maslom, ktoré pripravte z masla, sardely, petržlenovej vňate, cesnaku, horčice, worcesterovej omáčky a korenia podľa chuti.
Náš tip
K hovädzím steakom sú ideálnou prílohou nové zemiaky s petržlenovou vňaťou a ľahký zeleninový sezónny šalát.