Syry obsahujú mliečnu bielkovinu, tuk a iné zložky mlieka. Najčastejšie sa vyrábajú zrážaním kravského, kozieho a ovčieho mlieka, ale aj z mlieka iných cicavcov. Zrážanie je obvyklé syridlom alebo kyselinou mliečnou.
Syr sa hojne používa tak v teplej, ako aj v studenej kuchyni. Pri tepelnej úprave sa môže variť, piecť, údiť, vysmážať... Konzumuje sa samostatne alebo s rôznymi prílohami. Syr v surovom stave je ideálny na chlieb a pečivo, na ozdobné misy, do nátierok, do šalátov a mnohých iných pokrmov.
Tvrdé syry patria medzi najužitočnejší zdroj vápnika. Čím je syr tvrdší, tým viac vápnika obsahuje. No tvrdé syry obsahujú aj iné minerály, vitamíny, bielkoviny a tuky. V modernej gastronómii sú veľmi obľúbené tiež syrové omáčky. Na univerzálnu syrovú omáčku stačí mať poruke tvrdý a tavený syr, mlieko a soľ. Do tohto základu možno pridávať rôzne ingrediencie. Od šampiňónov, cez olivy, až po šunku. A omáčku možno dochutiť ľubovoľnými koreninami alebo čerstvými bylinkami, podľa vlastného výberu. Syrovú omáčku je možné konzumovať samostatne alebo ako prílohu k cestovinám a k pečenému alebo grilovanému mäsu. Hodí sa aj ku vyprážanej zelenine - ku karfiolu, karelánu, patizónu, cukine a podobne.
Syr Gouda pochádza z rovnomenného holandského mesta. Tento tradičný, stredne tvrdý syr, sa vyrába priamo na farmách z kvalitného čerstvého mlieka. Gouda, ktorá nie je určená na export, sa pokrýva žltým voskom, no syr, ktorý sa vyváža do zahraničia, sa pokrýva voskom červeným. Extra uzretá Gouda sa môže pochváliť osemsto ročnou tradíciou - zreje osemnásť mesiacov a považuje sa za jeden z najvzácnejších syrov. Edammer Kaas, u nás známy ako Eidam, má svoju domovinu v holandskom prístavnom meste neďaleko Amsterdamu. Eidam, stredne tvrdý syr, vyrábaný z kravského odstredeného mlieka, si získal povesť najznámejšieho holandského syra. Podobne ako Gouda, aj Eidam určený pre holandský trh, je pokrytý žltým voskom a syr určený na export voskom červeným, výnimočne aj čiernym.
Tiež by vás mohlo zaujímať
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
Jarmila bola roky zamestnaná v malej, dobre zabehnutej firme. V kancelárii... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi.... viac...
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...