Romantika vianočného pečenia prináša výnimočné zážitky. V domovoch sa stretávajú celé generácie, aby pripravili medovníčky, koláče, zákusky, torty a spoločne tak strávili adventné obdobie.
Niekto cez vianočné sviatky preferuje klasiku, iný netradičné recepty. Aké vianočné maškrty uprednostňujete na sviatočnom stole vy? Pokiaľ patríte medzi milovníkov čokolády, máme pre vás skvelý tip.
Prinášame vám recept na chutnú čokoládovú tortu. Čo budete potrebovať? Tu je zoznam prísad na mrveničkové cesto: 100 g hladkej múky, 75 g cukru, balíček škoricového cukru a 75 g zmäknutého masla alebo margarínu. Na piškótové cesto budete potrebovať: 3 vajcia, 4 PL vody, 150 g cukru, balíček vanilínového cukru, 100 g hladkej múky, ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva, 90 g jemného kukuričného škrobu, 2 zarovnané PL preosiateho kakaa a 100 ml rumu. Na slivkovú náplň si treba zadovážiť tieto ingrediencie: slivkový kompót (hmotnosť po odkvapkaní cca 380 g), balíček tortového číreho želé, 200 ml šťavy z kompótu a balíček škoricového cukru. Na šľahačkovú náplň: 400 ml smotany na šľahanie, balíček vanilkového cukru, balíček smeta-fixu a 50 g strúhanej horkej čokolády. Na ozdobenie: balíček fondánu a 2 PL kakaa.
Na prípravu mrveničkového cesta v mise zmiešame múku s cukrom, škoricovým cukrom a pridáme maslo alebo margarín. Ručne vypracujeme mrveničku. Nanesieme na dno formy vyloženej papierom na pečenie a pomocou lyžice pritlačíme. Na prípravu piškótového cesta v mise vyšľaháme vajcia s vodou, cukrom a vanilínovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Múku zmiešame s kypriacim práškom, škrobom a kakaom a krátko zašľaháme na najnižšom stupni do vaječnej peny. Cesto nanesieme na mrveničkové cesto a rozotrieme. Vložíme do predhriatej rúry a upečieme.
Na prípravu náplne necháme na sitku odkvapkať kompót a šťavu pritom zachytíme. Želé pripravíme podľa návodu na obale, ale s 200 ml šťavy z kompótu a so škoricovým cukrom. Do želé ihneď vmiešame slivky. Korpus uvoľníme z formy a papier na pečenie stiahneme. Korpus raz pozdĺžne rozrežeme. Spodný korpus pokvapkáme polovicou rumu. Nanesieme slivkovú náplň, uhladíme, zakryjeme druhou polovicou korpusu a pokvapkáme zvyšným rumom. Odložíme asi na 1 hodinu do chladničky. Na prípravu šľahačkovej náplne vyšľaháme smotanu s vanilkovým cukrom a smeta-fixom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. Metličkou opatrne vmiešame čokoládu a nanesieme na vrchný korpus a po stranách torty. Ozdobíme podľa vlastnej fantázie.
Tiež by vás mohlo zaujímať
Zvodnú americkú herečku Mary Margaret Emily Anne Hyra jej obdivovatelia... viac...
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
Romana mala od malička pocit, že svet je gombička. V detstve bola zasypávaná... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi. Talent, hlas, mikrofón a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...