brigit.sk
Nevstupujte do niekoho života, ak nedokážete byť darom.
Dnes je 21 apríla 2025 18:35
Meniny má: Ervín
e-mail:        login:        heslo:        vek:       
e-mail:        heslo:       
new Dokonalé líčenie
GASTRO 17.12.2018  |  autor: ZIVA
Vianočné tipy

Vianočné tipy

Na štedrovečernom stole býva zvykom mať množstvo dobrôt. Výnimkou nie sú ani špecifické sladké pokrmy a špeciálne nápoje. Ak radi experimentujete a chystáte sa na prípravu chutných delikates aj z menej tradičných surovín, máme pre vás skvelé tipy.

Vianočné tipy

Ak si chcete k štedrovečernému stolu pripraviť domáce vianočné orechové oplátky, tu je náš tip. Suroviny: 2,5 dcl mlieka, 3 PL polohrubej múky, 3 PL hladkej múky, 1 PL mletých orechov, pol vanilky, 1 vajce, 3 lyžičky cukru, štipku škorice a maslo veľkosti malého orechu. Postup: zmiešame sypké hmoty, do mlieka vyšľaháme vajce a pridáme do hmoty, na záver pridáme rozpustené maslo. Zmes necháme odstáť cez noc v chladničke. Pečieme v „oplátkovači“ klasickým spôsobom.

Ovocný punč

K príprave voňavého nealkoholického vianočného punču potrebujeme: ½ l šťavy zo sliviek, ½ l šťavy z jablka, 1 pomaranč, 1 citrón, citrónová kôra, 4 klinčeky, štipka muškátového oriešku a cukor podľa chuti. Postup: zmiešame ovocné šťavy, pridáme šťavu z citróna a pomaranča a celé privedieme do varu. Ochutíme koreninami, sladidlom a pred podávaním precedíme.

Vianočný štedrák

Keďže sa štedrák pečie len jeden krát v roku, len málokto si na ňom nepochutí rád. V našich končinách existuje množstvo jeho receptov a jeden z nich vám ponúkame. Suroviny na cesto: 1000 g hrubej múky, 500 ml mlieka, 100 g cukru, 1 ks droždia, 120 g masla a 3 žĺtky. Do makovej plnky: 200 g maku, 200 ml mlieka, 100 g cukru, 10 g masla, 1 vanilkový cukor a citrónová kôra podľa chuti. Do orechovej plnky: 200 g vlašských orechov, 30 g detských piškót, 200 ml mlieka, 80 g cukru, 1 vanilkový cukor a citrónová kôra podľa chuti. Do lekvárovej plnky: 350 g slivkového lekváru a citrónová kôra podľa chuti. Do tvarohovej plnky: 300 g tvarohu, 80 g cukru, 80 g masla, 1 vanilkový cukor, 80 g hrozienok, 2 žĺtky a sneh z 2 bielkov. Cesto spracujeme obvyklým spôsobom a po vykysnutí ho rozdelíme na päť bochníkov. Prvý vyvaľkaný diel uložíme na plech a roztrieme naň orechovú plnku. Na druhý diel cesta roztrieme makovú plnku, na tretí diel cesta lekvárovú a na štvrtý diel cesta rozotrieme tvarohovú plnku. Z posledného dielu cesta narobíme pásiky a uložíme na vrch v tvare mriežky. Pečieme približne hodinu. Dobrú chuť!

 

Tiež by vás mohlo zaujímať

 

Šťastné a veselé

Advent

 

 

POZÝVAME VÁS

SALÓN TANIA
Cieľom salónu TANIA je spokojnosť zákazníka, aby nielen dobre vyzeral, ale sa aj dokonale... viac...
SALÓN LUCIA
Kozmetický a kadernícky salón Lucia poskytuje kvalitné služby od roku 2000. Salón je vybavený... viac...
RELAX MASÁŽ
Masážny salón RELAX MASÁŽ ponúka kvalitné služby za prijateľné ceny. Relaxácia je... viac...

STAR LIFE

Z MÓLA NA STRIEBORNÉ PLÁTNO

Mnohé mladé modelky snívajú o filmovej kariére a... viac...

INŠPIRUJÚCA MLADOSŤ

To, že herecké a spevácke hviezdy sú osvedčeným lákadlom... viac...

NEMOŽNÉ SKUTOČNOSŤOU

Hollywoodsky herec George Clooney bol dlhé roky odporcom manželského zväzku.... viac...

INTERVIEW S OSOBNOSŤOU

ANDREA VADKERTI
Manažérka, žurnalistka a moderátorka Andrea Vadkerti preferuje vo svojom obydlí veľa svetla,... viac...

SKUTOČNÉ PRÍBEHY

MILADA

V detskom domove, v ktorom Milada vyrastala, bol dostatok stravy, oblečenia i činností,... viac...

SPEKTRUM

Domáca zelenina

Zelenina obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, znižuje riziko ochorení... viac...

Pikantný zeleninový šalát

Suroviny: listová zelenina, uhorka, paradajka, paprika, červená cibuľa, cesnak,... viac...

NA KAŽDÝ DEŇ

NA KAŽDÝ DEŇ

Tipy a triky autor: BRIGIT.SK

Umývanie okien sa začína pri žalúziách. Pokiaľ by ste začali rovno sklenými výplňami,... viac...
KTO HĽADÁ, NÁJDE
Kamkoľvek ideš, vezmi so sebou svoje srdce viac...

Listáreň

Pán Štefan: Chválim a ešte raz chválim - toľko múdrych a pozitívnych myšlienok v sprievode perfektných fotografií – vyjadrujem najvyššiu známku spokojnosti, stály čitateľ Štefan Filo ... viac
Pani Margita: Stránky Brigit.sk ma veľmi zaujali, už od prvého príspevku, ktorý som si na nich prečítala. Vysoko hodnotím nádherné citáty, krásne a moderné obrázky a všetko poučné aj zábavné, čo ponúkate. Zostaňte takí, akí ste a určite si vždy na Vás rada kliknem! Gita Jančeková ... viac
BRIGIT.SK: Milí naši priaznivci, zverejňujeme výhercov súťaže na FB o tri elektrické žehličky. Sú nimi naši čitatelia: Eva Petrujová, Hanička Szabova a Evka Demianová, ktorým srdečne gratulujeme a s ostatnými sa už teraz tešíme na ďalšiu súťaž. ... viac
BRIGIT.SK: Milí čitatelia, radi zverejňuje výhercu FB súťaže o prístroj PLAY na výrobu perlivej vody, v hodnote 84,99 EUR, od spoločnosti SodaStream, ktorou je Anna Krčmárová. Výherkyni gratulujeme a s ostatnými sa už teraz tešíme na stretnutie v ďalšej súťaži! ... viac
Pani Otília: Tieto stránky sú pre mňa zaujímavé, zábavné, aj poučné. Prajem vám veľa úspechov a skvelých nápadov do ďalšieho obdobia, Vaša čitateľka Otília Bačová ... viac
brigit.sk
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY
PETER KRAJČOVIČ

PETER KRAJČOVIČ

Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi.... viac...

ŠPANIELSKA DIVA

ŠPANIELSKA DIVA

Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...

ELENA VACVALOVÁ

ELENA VACVALOVÁ

Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...

FACEBOOK
KONTAKT A INZERCIA
INFOLINKA: 0917 910 953
E-mail: skbrigit@gmail.com
FAKTURAČNÉ ÚDAJE
Beňadická ul., Bratislava
IČO: 31 791 565
DIČ: 1024882408

KONTAKTY
Mobil: 0917 910 953
E-mail: skbrigit@gmail.com

Údaje v článkoch majú výlučne informačný charakter a autori nepreberajú zodpovednosť za ich nesprávnu interpretáciu. Informácie o výživových doplnkoch alebo rastlinách a ich všeobecnom požití nesmú byť považované za výživové a zdravotné tvrdenia podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 z 20. decembra 2006.

Pokiaľ nie sú fotografie v článkoch inak označené, pochádzajú z fotobanky Shutterstock, Depositphotos a Pexels.
© 2025 Brigit.sk. All right reserved.