Sýte pokrmy
Významným zdrojom rastlinných bielkovín pre organizmus je hrach, fazuľa, šošovica, sója, bôb a cícer. Obsahujú nielen vitamíny, ale aj množstvo minerálnych látok – železo, draslík, fosfor, horčík, vápnik a iné. A navyše, jedlá zo strukovín patria medzi výdatne sýtiace pokrmy, ktoré skvelo chutia.

Hrach pochádza z Južnej Ázie, na našom území sa pestuje stovky rokov. Patrí medzi plody s vysokým obsahom bielkovín. Má však aj vysoký obsah lyzínu. Metioninu naopak obsahuje menej, ako obilniny. Z tohto dôvodu je odporúčané v jedálničku strukoviny a obilniny kombinovať, aby organizmus dosiahol ideálnu skladbu prijímaných bielkovín. Semená hrachu obsahujú okrem množstva minerálnych látok aj vitamíny skupiny B a provitamín karotén. Čerstvý hrášok obsahuje aj dôležitý vitamín C a iné vitamíny.
Fazuľa a šošovica
Najznámejšie kultivované druhy fazule sú fazuľa obyčajná, ostrolistá, šarlátová a mesiacovitá. Obsahujú veľké množstvo látok, ktoré sú nevyhnutné na dobrú činnosť mozgu a iných orgánov. Zlepšuje zdravie očí a pomáha znížiť depresie. Fazuľa obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C a iné, z prvkov obsahuje mangán, železo, vápnik a draslík. Šošovica je považovaná za vlákninovú bombu. Obsahuje esenciálne aminokyseliny, bielkoviny, vápnik, horčík, železo, zinok, selén, meď, chróm, vitamíny A a B, kyselinu listovú a pantoténovú. V teplej i v studenej kuchyni sa s rovnakou obľubou využíva zelená, oranžová či žltá šošovica. Celkovo existuje niekoľko desiatok druhov tejto plodiny. Šošovica podporuje trávenie, zrýchľuje metabolizmus, zlepšuje kvalitu vlasov, nechtov a pokožky. Je možné ju konzumovať aj pri redukčných diétach.
Široké využitie
Polievky, omáčky, prívarky a množstvo iných jedál zo strukovín sú právom považované za gurmánske delikatesy. V teplej kuchyni je možné strukoviny pridať do duseného mäsa, do guláša, do rizota či do pyré. Skvelo chutia aj so zapekanými zemiakmi a cestovinami. Konzervovaný hrášok, fazuľa a šošovica sa hojne využíva aj v studenej kuchyni do miešaných šalátov a na spestrenie tanierov vo forme oblôh, keďže sa jedná nielen o výživné, ale aj o oku lahodiace plodiny.