brigit.sk
Nevstupujte do niekoho života, ak nedokážete byť darom.
Dnes je 21 apríla 2025 18:31
Meniny má: Ervín
e-mail:        login:        heslo:        vek:       
e-mail:        heslo:       
new Dokonalé líčenie
GASTRO 9.5.2019  |  autor: MAAT
Sýte pokrmy

Sýte pokrmy

Významným zdrojom rastlinných bielkovín pre organizmus je hrach, fazuľa, šošovica, sója, bôb a cícer. Obsahujú nielen vitamíny, ale aj množstvo minerálnych látok – železo, draslík, fosfor, horčík, vápnik a iné. A navyše, jedlá zo strukovín patria medzi výdatne sýtiace pokrmy, ktoré skvelo chutia.
Sýte pokrmy Hrach pochádza z Južnej Ázie, na našom území sa pestuje stovky rokov. Patrí medzi plody s vysokým obsahom bielkovín. Má však aj vysoký obsah lyzínu. Metioninu naopak obsahuje menej, ako obilniny. Z tohto dôvodu je odporúčané v jedálničku strukoviny a obilniny kombinovať, aby organizmus dosiahol ideálnu skladbu prijímaných bielkovín. Semená hrachu obsahujú okrem množstva minerálnych látok aj vitamíny skupiny B a provitamín karotén. Čerstvý hrášok obsahuje aj dôležitý vitamín C a iné vitamíny.

Fazuľa a šošovica

Najznámejšie kultivované druhy fazule sú fazuľa obyčajná, ostrolistá, šarlátová a mesiacovitá. Obsahujú veľké množstvo látok, ktoré sú nevyhnutné na dobrú činnosť mozgu a iných orgánov. Zlepšuje zdravie očí a pomáha znížiť depresie. Fazuľa obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C a iné, z prvkov obsahuje mangán, železo, vápnik a draslík. Šošovica je považovaná za vlákninovú bombu. Obsahuje esenciálne aminokyseliny, bielkoviny, vápnik, horčík, železo, zinok, selén, meď, chróm, vitamíny A a B, kyselinu listovú a pantoténovú. V teplej i v studenej kuchyni sa s rovnakou obľubou využíva zelená, oranžová či žltá šošovica. Celkovo existuje niekoľko desiatok druhov tejto plodiny. Šošovica podporuje trávenie, zrýchľuje metabolizmus, zlepšuje kvalitu vlasov, nechtov a pokožky. Je možné ju konzumovať aj pri redukčných diétach.

Široké využitie

Polievky, omáčky, prívarky a množstvo iných jedál zo strukovín sú právom považované za gurmánske delikatesy. V teplej kuchyni je možné strukoviny pridať do duseného mäsa, do guláša, do rizota či do pyré. Skvelo chutia aj so zapekanými zemiakmi a cestovinami. Konzervovaný hrášok, fazuľa a šošovica sa hojne využíva aj v studenej kuchyni do miešaných šalátov a na spestrenie tanierov vo forme oblôh, keďže sa jedná nielen o výživné, ale aj o oku lahodiace plodiny.

POZÝVAME VÁS

RELAX MASÁŽ
Masážny salón RELAX MASÁŽ ponúka kvalitné služby za prijateľné ceny. Relaxácia je... viac...
SALÓN TANIA
Cieľom salónu TANIA je spokojnosť zákazníka, aby nielen dobre vyzeral, ale sa aj dokonale... viac...
SALÓN LUCIA
Kozmetický a kadernícky salón Lucia poskytuje kvalitné služby od roku 2000. Salón je vybavený... viac...

STAR LIFE

PANI CARTEROVÁ JE NAJLEPŠIA

Magazín Forbs je časopis, ktorý sa každý rok zaujíma o... viac...

CINDY SI UŽÍVA ŽIVOT

Na prelome osemdesiatych a deväťdesiatych rokov minulého storočia patrila medzi... viac...

MLADÁ LÁSKA

Speváčka a módna návrhárka Victoria a bývalý... viac...

INTERVIEW S OSOBNOSŤOU

DOMINIKA ZELENÍKOVÁ
Po absolvovaní konzervatória v Nitre začala Dominika študovať na VŠMU herectvo. So... viac...

SKUTOČNÉ PRÍBEHY

TAMARA

Na Tamaru doľahli ťažké chvíle. Zamestnávateľ jej po takmer dvadsiatich... viac...

SPEKTRUM

Najkvalitnejšie oblečenie

Stačí sa len letmo pozrieť okolo seba a zbadáme, že obchodov s... viac...

Kapustnica

Kapustnica

Recepty autor: BRIGIT.SK

Suroviny: údené mäso – množstvo podľa chuti, kyslá kapusta,... viac...

NA KAŽDÝ DEŇ

NA KAŽDÝ DEŇ

Tipy a triky autor: BRIGIT.SK

Umývanie okien sa začína pri žalúziách. Pokiaľ by ste začali rovno sklenými výplňami,... viac...
KTO HĽADÁ, NÁJDE
Kamkoľvek ideš, vezmi so sebou svoje srdce viac...

Listáreň

Pán Štefan: Chválim a ešte raz chválim - toľko múdrych a pozitívnych myšlienok v sprievode perfektných fotografií – vyjadrujem najvyššiu známku spokojnosti, stály čitateľ Štefan Filo ... viac
Pani Margita: Stránky Brigit.sk ma veľmi zaujali, už od prvého príspevku, ktorý som si na nich prečítala. Vysoko hodnotím nádherné citáty, krásne a moderné obrázky a všetko poučné aj zábavné, čo ponúkate. Zostaňte takí, akí ste a určite si vždy na Vás rada kliknem! Gita Jančeková ... viac
BRIGIT.SK: Milí naši priaznivci, zverejňujeme výhercov súťaže na FB o tri elektrické žehličky. Sú nimi naši čitatelia: Eva Petrujová, Hanička Szabova a Evka Demianová, ktorým srdečne gratulujeme a s ostatnými sa už teraz tešíme na ďalšiu súťaž. ... viac
BRIGIT.SK: Milí čitatelia, radi zverejňuje výhercu FB súťaže o prístroj PLAY na výrobu perlivej vody, v hodnote 84,99 EUR, od spoločnosti SodaStream, ktorou je Anna Krčmárová. Výherkyni gratulujeme a s ostatnými sa už teraz tešíme na stretnutie v ďalšej súťaži! ... viac
Pani Otília: Tieto stránky sú pre mňa zaujímavé, zábavné, aj poučné. Prajem vám veľa úspechov a skvelých nápadov do ďalšieho obdobia, Vaša čitateľka Otília Bačová ... viac
brigit.sk
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY
PETER KRAJČOVIČ

PETER KRAJČOVIČ

Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi.... viac...

ŠPANIELSKA DIVA

ŠPANIELSKA DIVA

Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...

ELENA VACVALOVÁ

ELENA VACVALOVÁ

Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...

FACEBOOK
KONTAKT A INZERCIA
INFOLINKA: 0917 910 953
E-mail: skbrigit@gmail.com
FAKTURAČNÉ ÚDAJE
Beňadická ul., Bratislava
IČO: 31 791 565
DIČ: 1024882408

KONTAKTY
Mobil: 0917 910 953
E-mail: skbrigit@gmail.com

Údaje v článkoch majú výlučne informačný charakter a autori nepreberajú zodpovednosť za ich nesprávnu interpretáciu. Informácie o výživových doplnkoch alebo rastlinách a ich všeobecnom požití nesmú byť považované za výživové a zdravotné tvrdenia podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 z 20. decembra 2006.

Pokiaľ nie sú fotografie v článkoch inak označené, pochádzajú z fotobanky Shutterstock, Depositphotos a Pexels.
© 2025 Brigit.sk. All right reserved.