brigit.sk
Nevstupujte do niekoho života, ak nedokážete byť darom.
Dnes je 21 apríla 2025 19:05
Meniny má: Ervín
e-mail:        login:        heslo:        vek:       
e-mail:        heslo:       
new Dokonalé líčenie
GASTRO 2.5.2017  |  autor: PORUS
Moderná gastronómia

Moderná gastronómia

V mnohých rodinách patrí k nedeľnému obedu tradične kuracia či slepačia polievka. Víkendová klasika, kedy sa typická vôňa šíri celým bytom. Zlatistá farba, kúsky mäsa a zeleniny, tenučké rezančeky lahodia oku, chuťovým bunkám aj žalúdku.

Moderná gastronómia

Konzumácia kuracieho a slepačieho mäsa má na ľudské telo mnoho pozitívnych účinkov. Kuracina je jedným z najčastejšie konzumovaných druhov mäsa na celom svete. V porovnaní s červeným mäsom je ľahšie stráviteľná, má nižší obsah kalórií a nasýtených tukov.

Mäso z hydiny

Mäso z hydiny je úžasným zdrojom bielkovín a minerálnych látok - železo, zinok, draslík, fosfor a selén. A všetky tieto zložky sú nevyhnutné pre správne fungovanie ľudského organizmu. Kuracinu možno variť, dusiť, smažiť, piecť alebo grilovať, čo umožňuje variabilitu a rôznorodosť v našich jedálnych lístkoch. Chuťové poháriky konzumentov však dokonale uspokojujú tiež chutné kuracie a slepačie vývary, ktoré sú všeobecne dôležitou súčasťou ľudskej stravy.

Klasické vývary

Takmer každá rodina na Slovensku pozná klasický kurací alebo slepačí vývar. No v súčasnosti je aj táto „klasika“ rôzne inovovaná, čo sa prípravy alebo ingrediencií týka. Niekto dáva variť zeleninu spolu s mäsom, niekto ju vloží do vývaru len na niekoľko minút na záver varenia. Mnohí dávajú do kuracej a slepačej polievky len koreňovú zeleninu, no mnohí pridajú do vývarov aj kúsky kelu, karfiolu, brokolice alebo hrášok. Niekto si rád vývar ochutí aj cesnakom, zemiakom, paprikou alebo paradajkou. 

Výrazná chuť

Do tradičnej kuracej a slepačej polievky sa obvykle z korenín pridáva soľ, polievkové korenie, čierne guľôčkové korenie a rasca, prípadne pár kvapiek tekutých dochucovadiel typu sójovej omáčky. To je klasika. Dnes však nie je žiadnou výnimkou, ak niekto do vývaru pridá kurkumu, chili alebo iné exotické koreniny, ktoré sú v modernej gastronómii stále populárnejšie. Občas v našich kuchyniach vídať aj to, že namiesto tradičných tenkých rezancov sa do kuracej a slepačej polievky vkladajú halušky alebo iné druhy cestovín. 

 

Tiež by vás mohlo zaujímať

 

Prírodný liečiteľ

Netradičná špenátová polievka

 

POZÝVAME VÁS

RELAX MASÁŽ
Masážny salón RELAX MASÁŽ ponúka kvalitné služby za prijateľné ceny. Relaxácia je... viac...
SALÓN TANIA
Cieľom salónu TANIA je spokojnosť zákazníka, aby nielen dobre vyzeral, ale sa aj dokonale... viac...
SALÓN LUCIA
Kozmetický a kadernícky salón Lucia poskytuje kvalitné služby od roku 2000. Salón je vybavený... viac...

STAR LIFE

HYMNA ZAMILOVANÝCH

Mladý írsky hudobník Hozier sa so svojim hitom Take Me To Church –... viac...

ÚSPEŠNÝ SITKOM

Čo má spoločné New Yorčanka Francine Joy Drescher a Londýnčan Charles ... viac...

VNÍMAVÝ DIVÁK

Jack Nicholson je herec, ktorého úspešná kariéra zatieňuje... viac...

INTERVIEW S OSOBNOSŤOU

KARIN HAYDU
Karin Haydu odmalička inklinovala k herectvu. Každej návšteve zahrala nejakú scénku zo známej... viac...

SKUTOČNÉ PRÍBEHY

ETELA

Z vonku pôsobila Etela vždy introvertne, no jej najbližší, rodičia i... viac...

SPEKTRUM

Túto sezónu vládnu výrazné farby

Jeseň už dávno nie je len o tlmených alebo zemitých farbách... viac...

Zapekané duo

Zapekané duo

Recepty autor: BRIGIT.SK

Suroviny: po jednej hlávke karfiolu a brokolice, dva tégliky bieleho smotanového jogurtu alebo... viac...
NA KAŽDÝ DEŇ

NA KAŽDÝ DEŇ

Tipy a triky autor: BRIGIT.SK

Umývanie okien sa začína pri žalúziách. Pokiaľ by ste začali rovno sklenými výplňami,... viac...
KTO HĽADÁ, NÁJDE
Kamkoľvek ideš, vezmi so sebou svoje srdce viac...

Listáreň

Pán Štefan: Chválim a ešte raz chválim - toľko múdrych a pozitívnych myšlienok v sprievode perfektných fotografií – vyjadrujem najvyššiu známku spokojnosti, stály čitateľ Štefan Filo ... viac
Pani Margita: Stránky Brigit.sk ma veľmi zaujali, už od prvého príspevku, ktorý som si na nich prečítala. Vysoko hodnotím nádherné citáty, krásne a moderné obrázky a všetko poučné aj zábavné, čo ponúkate. Zostaňte takí, akí ste a určite si vždy na Vás rada kliknem! Gita Jančeková ... viac
BRIGIT.SK: Milí naši priaznivci, zverejňujeme výhercov súťaže na FB o tri elektrické žehličky. Sú nimi naši čitatelia: Eva Petrujová, Hanička Szabova a Evka Demianová, ktorým srdečne gratulujeme a s ostatnými sa už teraz tešíme na ďalšiu súťaž. ... viac
BRIGIT.SK: Milí čitatelia, radi zverejňuje výhercu FB súťaže o prístroj PLAY na výrobu perlivej vody, v hodnote 84,99 EUR, od spoločnosti SodaStream, ktorou je Anna Krčmárová. Výherkyni gratulujeme a s ostatnými sa už teraz tešíme na stretnutie v ďalšej súťaži! ... viac
Pani Otília: Tieto stránky sú pre mňa zaujímavé, zábavné, aj poučné. Prajem vám veľa úspechov a skvelých nápadov do ďalšieho obdobia, Vaša čitateľka Otília Bačová ... viac
brigit.sk
NAJČÍTANEJŠIE ČLÁNKY
PETER KRAJČOVIČ

PETER KRAJČOVIČ

Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi.... viac...

ŠPANIELSKA DIVA

ŠPANIELSKA DIVA

Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...

ELENA VACVALOVÁ

ELENA VACVALOVÁ

Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...

FACEBOOK
KONTAKT A INZERCIA
INFOLINKA: 0917 910 953
E-mail: skbrigit@gmail.com
FAKTURAČNÉ ÚDAJE
Beňadická ul., Bratislava
IČO: 31 791 565
DIČ: 1024882408

KONTAKTY
Mobil: 0917 910 953
E-mail: skbrigit@gmail.com

Údaje v článkoch majú výlučne informačný charakter a autori nepreberajú zodpovednosť za ich nesprávnu interpretáciu. Informácie o výživových doplnkoch alebo rastlinách a ich všeobecnom požití nesmú byť považované za výživové a zdravotné tvrdenia podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 z 20. decembra 2006.

Pokiaľ nie sú fotografie v článkoch inak označené, pochádzajú z fotobanky Shutterstock, Depositphotos a Pexels.
© 2025 Brigit.sk. All right reserved.