Brusnica pravá
Brusnice obsahujú množstvo minerálnych látok, v plodoch je najviac zastúpený draslík, menej vápnik, horčík a fosfor. Okrem iného obsahujú aj provitamín A, vitamín C, flavonoidy, antokyány, triesloviny, pektíny, organické kyseliny a glykozidy - arbutín.

Plody brusnice pravej svojim obsahom vitamínov, minerálnych látok a farbív,
majú mimoriadne priaznivý vplyv na ľudské telo. Zvyšujú
obranyschopnosť organizmu, používajú sa ako podporný prostriedok pri
liečbe cukrovky, dny, reumatizmu, žlčníka, pri zvýšenom cholesterole a pri mnohých iných ochoreniach.
Pozitívne účinky
Brusnica pravá pôsobí dezinfekčne, priaznivo pôsobí pri zápale ľadvín,
chorobách močového mechúra a močových ciest, upravuje trávenie a
zlepšuje apetít. Jej plody sú považované za prírodné antibiotikum. Zmierňujú aj únavu očí a zlepšujú ostrosť zraku. Pôsobia dezinfekčne na tráviacu sústavu a s obľubou sa používajú aj pri nachladnutí.
Výskyt a spracovanie
Pôvodné, prírodne porasty brusnice pravej sa na Slovensku vyskytujú na
chudobných, veľmi kyslých piesočnatých a rašelinových pôdach. Kríčky
kvitnú od mája do júna. Väčšina odrôd dorastá do výšky 0,30 m. Plody je možné konzumovať nielen čerstvé, ale aj mraziť a konzervovať. Skvelo chutia vo forme čaju, šťavy, zaváraného kompótu či lahodných džemov.
Široké využitie
Brusnice je možné používať v teplej i v studenej kuchyni. Osvedčili sa pri príprave chutných plniek do koláčov, do palaciniek a do mnohých iných sladkých pokrmov. Plody výborne dopĺňajú mliečne kokteily a jogurtové smoothie. No brusnice sú vhodné aj do jedál pripravovaných na slano. Brusnicovú omáčku môžete použiť na bravčový steak, kuracie, kačacie a husacie stehná alebo prsia, dozdobiť ňou pečenú morku, divinu či lososa a tiež sa hodí na akékoľvek grilované tvrdé syry.