
Červená repa má vysoký obsah železa a medi, čo z nej robí prospešnú potravinu na krvotvorbu. Má vysoký obsah zinku, jódu, mangánu, ale nachádzame v nej aj fluór, kobalt, lítium a vanád. Cvikla má aj keď malé, ale predsa určité množstvo vitamínu C, karoténu, vitamínov B1 a B12. Červená repa sa dá pripraviť na mnohé spôsoby. V studenej kuchyni je hojne využívaná do šalátov a rovnako dobre sa uplatní aj v teplej kuchyni pri príprave rôznych pokrmov. Výnimočné zdraviu prospešná je vo forme čerstvej šťavy.
Viete, že...
Cvikla obsahuje množstvo pektínu, ktorý podporuje vylučovanie cholesterolu a vyháňa ťažké kovy z tela. Prospieva aj mozgu, pôsobí protiskleroticky. Jej farbivo dokáže ovplyvňovať vysoký tlak a ovplyvňuje aj pevnosť kapilár v tele. Červená repa má vysoký obsah draslíka a horčíka, preto je jej konzumácia vhodná aj pri kardiovaskulárnych problémoch. Túto zdraviu prospešnú zeleninu je však možné konzumovať nie len vo forme chutného šalátu k hlavnému jedlu. Cvikla sa uplatní v mnohých pokrmoch tak v studenej, ako aj v teplej kuchyni. Tiež je vynikajúca vo forme nápoja - čerstvej šťavy či smoothie, ktoré skvelo chutí s mladým špenátom a s inou listovou zeleninou.
Do mnohých pokrmov
Ak si chcete pripraviť krémovú cviklovú polievku, k červenej repe stačí pridať zemiaky a pár voňavých ingrediencií - soľ, rasca, majorán či zázvor. No nič nepokazíte, keď cviklu skombinujete s mrkvou, alebo keď uvaríte paradajkovo cviklovú polievku či skvelý boršč. Z repy poľahky pripravíte chutné placky, plnenú cviklu, dokonca koláče a niekoľko druhov lahodných nátierok. Nátierky je možné obmieňať s mascarpone, s kyslou smotanou, s chrenom, s orechmi, s fazuľou, s tuniakom a s mnohými inými ingredienciami. Vhodnými dochucovadlami sú citrónová šťava, mleté čierne korenie, petržlenová vňať alebo cesnak.