
Používate pri varení čerstvú bazalku či rozmarín? Tak skúste k týmto bylinkám pridať aj kôpor! Voňavý kôpor sa v našich kuchyniach s obľubou používa nielen ako korenie, ale aj ako liečivá bylina. Obsahuje železo, horčík, vápnik, draslík, zinok, fosfor, meď a viacero vitamínov či zdraviu prospešných kyselín. Pri pestovaní bylinka nie je náročná na zalievanie, ani na typ pôdy, no ideálne sa jej darí v hlinitej či v hlinito-piesočnatej pôde a má rada slnko.
Široké uplatnenie
Kôpor má v kuchyni široké uplatnenie. Okrem klasického kôprového prívarku je bylinka vhodná najmä do čerstvých zeleninových šalátov, na dozdobenie slaných koláčov, chlebíčkov a rôznych mäsitých jedál. Súčasná gastronómia vníma kôpor najmä ako korenie, ktoré dodáva pokrmom skvelú vôňu a chuť, no tiež ako zeleninu, ktorá úžasne posilňuje zdravie. Bylina sa pestuje na celom svete, ale pochádza z Orientu.
Podpora imunity
Kôpor sa s obľubou používa nielen kvôli špecifickej aróme, ale v kuchyni môže nahradiť aj rascu, nakoľko tiež napomáha tvoriť žalúdočné šťavy a povzbudzuje činnosť čriev. V črevnom trakte pôsobí antisepticky a podporuje vyprázdňovanie. Kôpor čistí organizmus, no tiež upokojuje nervový systém. Bylina blahodarne pôsobí na obličky, mineralizuje kosti a pomáha aj pri liečbe rôznych kožných ochorení.
Viete, že...
Traduje sa, že typická vôňa kôpru rozptyľuje negatívne emócie a prečisťuje myseľ. V liečebnej sfére sa v minulosti hojne využívali hlavne semená kôpru vonného, a to najmä na upokojenie počas nadúvania a na povzbudenie tvorby mlieka u kojacich žien. Nálev z kôpru vraj môže dopomôcť aj k lepšiemu spánku, k zastaveniu čkania, k zmierneniu koliky a žuvanie semien môže značne zamedziť pachu z úst. V dávnejších časoch sa bežne z kôpru pripravovali čaje a semená kôpru – ich výluh vo víne, sa používal ako afrodiziakum.