
Zelenina neobsahuje živočíšne tuky ani cholesterol. Ako vzácny zdroj
vitamínov, enzýmov, minerálnych látok a stopových prvkov by v jedálničku
nemala chýbať ani v zimných mesiacoch. Čerstvá zelenina a zeleninové
šťavy majú na organizmus okrem významnej výživovej hodnoty aj
blahodarné detoxikačné účinky.
Surová zelenina
V surovom stave obsahuje zelenina viac
živín, ako po tepelnej úprave. Je lepšie uprednostňovať tuzemské plody než tie, ktoré precestovali tisíce kilometrov, než sa dostali na náš stôl. Chemické zloženie každej zeleniny závisí od druhu a
zrelosti plodov, tiež od pôdy a klimatických podmienok, v ktorých vyrastá. Zelenina sa
delí na koreňovú, listovú, hlúbovú, cibuľovú, plodovú, strukovú a stonkovú.
Je možné ju konzervovať - chladením, mrazením, sušením, kvasením
a nakladaním po sterilizácii. Najzdravšia je však konzumácia čerstvej zeleniny v surovom stave.
Zeleninové šaláty
Je nespočetné množstvo receptov na skvelé šťavnaté šaláty z čerstvej zeleniny. Medzi obľúbené ingrediencie do jarných šalátov patrí reďkovka, paradajka, paprika či uhorka a do letných šalátov mrkva, zeler, cvikla a všetky druhy listovej zeleniny. Každý šalát výborné dochutia okrem soli aj bylinky. V letných mesiacoch je možné použiť čerstvú bazalku, kôpor a všetky druhy vňatí. V zimných mesiacoch môžeme dať do šalátov viac korenín - od provensálskeho korenia, cez oregano, až po čierne korenie. Skvelé obohatenie zeleninového šalátu znamenajú orechy, semená, klíčky či marinované huby. Z pochutín je do týchto pokrmov vhodná šťava z citrónov, balzamikový ocot, chren, horčica, jogurt, smotana, majonéza a rôzne druhy olejov. Do zeleninových šalátov sa vynikajúco hodia syry, cestoviny, všetky druhy strukovín a vajíčka uvarené na tvrdo. Tiež šunka, slaninka, kúsky dusenej či pečenej hydiny alebo rýb.