Niečo pre gurmánov
Rozmýšľali ste, prečo našim predkom trávilo lepšie ako nám? Jedli
jednoduché pokrmy a plodiny, ktoré dopestovali vlastnými rukami, boli
bohaté na minerály, vitamíny a neobsahovali takmer žiadne chemické
látky.

Medzi takéto plodiny patrí aj špalda. Prečo je dobré používať v kuchyni špaldovú múku? Odpoveď je jednoduchá - špalda chráni organizmus pred infekciami, stimuluje imunitný systém a je ľahšie stráviteľná. Špaldová múka má vysoký obsah vlákniny a bielkovín s významnejšou nutričnou hodnotou než múka z bežnej pšenice. Tiež je bohatá na vitamíny A,E,B a na minerálne látky - vápnik, zinok, horčík, draslík a fosfor.
Zdravo a chutne
Špalda patrí medzi pestovateľsky najmenej náročné obilniny. Je odolná
proti nepriaznivým klimatickým podmienkam a rastie aj tam, kde by iné
obilniny nebolo možné dopestovať. Je typická tým, že jej zrná sú obalené v
dvojitej pleve, ktorá ju chráni pred kontamináciou, chorobami a
znečisteným ovzduším. Odolnosť proti vonkajšiemu znečisteniu je na
jednej strane veľkou výhodou, na druhej strane je časovo a finančne
náročnejšia na spracovanie.
Niečo z histórie
V minulosti obilninám kraľovala nešľachtená pšenica – špalda a dnes jej
pestovanie zažíva renesanciu. V Palestíne si na nej pochutnávali údajne už
pred deväťtisíc rokmi. Nechýbala v jedálnom lístku Asýrčanov, Egypťanov
a národov Blízkeho východu. Zo špaldy piekli chlieb už v starovekom
Grécku a v Ríme. Legionári ju bežne dostávali ako súčasť mzdy. Dnes je
špalda obľúbená aj v Libanone a Líbyi, v Spojených štátoch aj v Kanade.
V Európe sa najčastejšie pestuje ako ekologická poľnohospodárska
plodina.