Človek je „zložený“ z potravy, ktorú prijíma a tá sa prejavuje nielen na jeho línii a kondícii, ale aj na jeho nálade. Správne je jesť stravu pestrú, ideálne päťkrát denne vo forme malých porcií. Je dôležité jesť pomaly a v pokoji, s dôkladným rozžutím každého kúska pokrmu.
Viete, akú funkciu má v ľudskom tele žlč? Žlč je horká žltohnedá alebo žltozelená tekutina, ktorú vytvára pečeň, ale ukladá sa v žlčníku. Denne sa v organizme vytvorí asi pol litra žlče. Jej úlohou je rozkladať potravu prechádzajúcu dvanástnikom, aby sa dala stráviť a mohla vstrebať. Žlč pomáha neutralizovať aj jedovaté látky v tele. Pri chorobách žlčníka - pri výskyte žlčových kameňov, žlčového piesku, zápalu alebo pri nádore žlčníka, je potrebné dodržiavať žlčníkovú diétu. Prinášame vám niekoľko zásad, ktoré je vhodné pri žlčníkových problémoch dodržiavať.
Pri žlčníkovej diéte je na omastenie vhodné používať iba čerstvé rozpustené maslo alebo rastlinné oleje a tuky, no v obmedzenom množstve. Dobré je vyhýbať sa alebo celkom obmedziť niektoré, v súvislosti so žlčníkom nevhodné potraviny – čerstvá paprika, cesnak, smažená cibuľa, ostré korenie a iné. Z mäsa a mäsových výrobkov sa odporúča hovädzie a teľacie mäso, hydina, sladkovodné ryby a šunka. Nevhodné sú napríklad opekané zemiaky, hranolčeky, zemiakové placky a majonézy. Z vajec je odporúčaný iba šľahaný bielok, žĺtok len vtedy, ak je použitý v ceste. Mliečne výrobky sú tolerované individuálne. Z ovocia sa pri žlčníkovej diéte neodporúča konzumovať čerstvé hrušky, čerešne a orechy, pričom v podobe kompótu možno jesť vo väčšine prípadoch všetky druhy ovocia. Biele pečivo a chlieb sa odporúča konzumovať staršie, vhodné sú tiež nákypy a žemľovky. Pri žlčníkovej diéte sa treba vyhýbať aj pečivu z lístkového cesta. Žiadne jedlo sa nemá pripravovať na prepálenom tuku a pri žlčníkovej diéte je tiež potrebné vynechať všetky vyprážané pokrmy.
Medzi hlavné zásady pri žlčníkovej diéte patrí obmedzenie tukov a cukrov, ako aj pravidelná frekvencia stravovania. Jedlo sa má konzumovať päť alebo šesť krát denne, a to v malých dávkach. Pri príprave jedál je potrebné preferovať dusenie a varenie v pare, nevhodné je smaženie a fritovanie. Konkrétne odporúčania závisia od individuálnych potrieb a aktuálneho zdravotného stavu každého jedinca, preto všetky akútne aj chronické ťažkosti je potrebné priebežne konzultovať s lekárom alebo s odborníkom na výživu.
STAR LIFE autor: DERO
Hollywoodsky herec George Clooney bol dlhé roky odporcom manželského zväzku.... viac...
Rozhovor s osobnosťou autor: ANDREA
Skutočné príbehy autor: LADA
Jarmila bola roky zamestnaná v malej, dobre zabehnutej firme. V kancelárii... viac...
Tipy a triky autor: BRIGIT.SK
Dabingový herec Peter Krajčovič začal dabovať ako osemročný - jeho debutom bol legendárny detský film Bambi.... viac...
Zvodná Španielka Penélope Cruz sa narodila 28. apríla 1974 v Madride a hoci študovala klasický balet a... viac...
Šarmantná moderátorka a humoristka Elena Vacvalová má rada zem, kvety, trávu, dážď a zvieratá. Záhrada je pre ňu priestor pre aktivitu aj... viac...